GroenLinks over Bovenhavenstraat en de bypass

· leestijd 2 minuten Algemeen

"Veel wat er in de wereld gebeurt raakt ook Kampen. In onze Gemeenteraad, waar GroenLinks twee van de 31 zetels heeft, spreken we daar elke maand over. In deze Raadspraat een kleine selectie. In de gemeenteraadsvergadering heeft GroenLinks aandacht gevraagd voor de Kringloop. Die zamelen al vele jaren naar volle tevredenheid spullen in die door anderen nog goed kunnen worden gebruikt. ‘Goedzooi’ noemt men dat. GroenLinks vindt het belangrijk dat de Kringloop er is. Vanwege het beperken van de hoeveelheid afval en vanwege de ruimte die het bedrijf heeft voor aangepaste werkomstandigheden. Omdat de gemeente de werkzaamheden van de Kringloop moet aanbesteden, vreesde men de activiteiten aan een concurrent te verliezen. GroenLinks kwam daarom met een motie, waarin we oproepen alles in het werk te stellen om de Kringloop voor Kampen te behouden. De motie werd gelukkig door vrijwel alle partijen gesteund.

En dan de Bovenhavenstraat. Al jaren zijn de villa en de glashandel die daar staan een bouwval. Helaas, want wie door de rommel heen kijkt ziet monumentale panden die, eenmaal gerestaureerd, voor allerlei doeleinden gebruikt zouden kunnen worden. In de Stentor was te lezen dat zorginstelling Philadelphia zich vanwege te hoge kosten heeft teruggetrokken. Wat nu? GroenLinks zet zich al jaren in voor een hoogwaardig gebruik van deze zo bijzondere entree van Kampen. En dat blijven we doen. We zien graag dat hier, met respect voor de bijzondere gebouwen, de ‘groene gordel’ om de binnenstad weer naar de Bovenhaven wordt doorgetrokken.

De gemeenteraad stelt onder meer het bestemmingsplan vast. Het plan dus waarin staat hoe een plek mag worden gebruikt. GroenLinks vindt dat de gemeente daarbij een voorbeeldfunctie heeft. De gemeente verwacht -terecht- dat iedereen de regels naleeft. Maar de gemeente moet dat zelf ook doen. Als de gemeente haar regels aan de laars lapt kunnen we toch moeilijk van onze inwoners verwachten dat zij zich wel netjes aan de regels houden? De laatste maanden hebben we daar enkele keren over getwijfeld. Wij krijgen bijvoorbeeld veel vragen over de werkzaamheden in het gebied van de bypass. “Kan dat eigenlijk wel”, vragen mensen ons. “De Raad van State heeft toch nog geen uitspraak gedaan?” En dat is helemaal waar. Ook ons verbaast de voortvarendheid waarmee onze gemeente blijft meewerken aan dit megaproject. Nu is het bomenkap, dan weer tijdelijke wegen om een brug te kunnen bouwen in de Nieuwendijk. GroenLinks wil niet dat er onomkeerbare stappen worden gezet zolang de hoogste rechter nog geen uitspraak heeft gedaan. Hoe meer je doet, hoe onomkeerbaarder het proces, hoe hoger de toch al astronomische kosten oplopen. Niet doen dus!

Ik sluit af met de Nacht van de Nacht, een jaarlijks festijn dat aandacht vraagt voor de waarde van het donker. Belangrijk voor dieren, en zeker ook voor de mens. Voor een goede nachtrust bijvoorbeeld. Vandaar dat we onnodige verlichting van gebouwen en straten waar dat kan willen terugdringen. GroenLinks organiseert dan een ‘wandeling langs licht en donker’. Wandelt u ook mee op 24 oktober? U bent van harte welkom!"

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 12 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 14 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41