Deze bijdrage is geschreven door Jacolien vd Wetering – de Groot
Deze bijdrage is geschreven door Jacolien vd Wetering – de Groot

CDA: Omzien met elkaar, naar elkaar

· leestijd 1 minuut Algemeen

"De afgelopen weken is er door het CDA Kampen aandacht gevraagd voor het thema Eenzaamheid en Armoede en Schuldhulpverlening. Er bereiken ons signalen over eenzaamheid, een toename aan geldproblemen in gezinnen, werkeloosheid en een groei van mensen die een beroep moeten doen op de voedselbank of aankloppen bij de Weggeefschuur.

De CDA fractie heeft een notitie 'Weg uit armoede en schuld' aangeboden aan het college van Burgemeester & wethouders en aan diverse instellingen die meededen aan de Dag vol Rijkdom. Armoede komt net als eenzaamheid vrijwel onder alle bevolkingsgroepen voor. Vanuit de samenleving in Kampen ontstaan er mooie initiatieven rondom deze thema’s, die met elkaar samenwerken en elkaar versterken. De Dag vol Rijkdom was daar een prachtig nieuw voorbeeld van met deelname van wijkverenigingen, St Present en vele anderen.

Natuurlijk mogen we ook de al langer bestaande inzet van onze dorps-en wijkverenigingen niet vergeten. In Wilsum heeft men bijvoorbeeld een werkgroep 55+ die veel belangstelling krijgt voor de verschillende activiteiten die zij organiseren. Ook een mooi voorbeeld is het maken van een sociale kaart door de wijkvereniging Brunnepe/Hanzewijk, die huis-aan-huis in de wijk bezorgd is en waar alle belangrijke zorg-adressen en telefoonnummers opstaan plus alle activiteiten die hun wijkcentrum te bieden heeft.


Ik denk ook dat het erg belangrijk is dat de jeugd betrokken wordt bij hun dorp of wijk, zoals pas op de basisschool in ’s-Heerenbroek gebeurde. Waardevol als de school bewustwording en beleving van eigen leefomgeving meegeeft aan de kinderen. Daarom ben ik ook blij dat de Zaaier in Kamperveen mag blijven!

Tot slot: Een hele nieuwe manier van samenwerken gaat gebeuren in de Gebiedscoöperatie IJsseldelta. Er is de laatste jaren veel geld geïnvesteerd in het Nationaal Landschap IJsseldelta om de leefbaarheid te vergroten en de kernkwaliteiten van het gebied te behouden. Er zijn ruim 100 projecten gerealiseerd! Met lokale trekkers van het eerste uur zoals Theo Rietkerk en Klaas van de Wal. Nu het uitvoeringsprogramma is afgelopen wil men doorgaan met de gebiedscoöperatie IJsseldelta. Een samenwerking van bewoners, ondernemers en belangenorganisaties onder andere op het gebied van natuur, landbouw, landschap, toerisme & recreatie en energie & duurzaamheid. De gebiedscoöperatie IJsseldelta staat voor het bevorderen van de vitaliteit en kwaliteit in de dorpen en het landelijk gebied in de IJsseldelta, te weten het buitengebied van de gemeenten Zwolle, Kampen en Zwartewaterland, waaronder ook het Nationaal Landschap IJsseldelta."