De opvanglocatie.
De opvanglocatie.

Informatieavond over vluchtelingen rustig verlopen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Op het gemeentehuis vond woensdagavond de informatieavond plaats waarop de omwonenden van sporthal De Reeve ingelicht werden over de komst van de vluchtelingen. De avond is rustig verlopen.

Omwonenden hadden onder andere vragen over het parkeren en over de snelheid waarmee het nieuws kwam. Weerstand tegen de komst was niet te bespeuren.
De groep vluchtelingen bestaat uit ongeveer 130 vluchtelingen, voor een groot deel gezinnen die al op vier andere locaties gezeten hebben.
Mensen die de vluchtelingen willen helpen kunnen zich melden via 06-57199311. Burgemeester Bort Koelewijn benadrukt dat goed in de gaten gehouden wordt welke hulp nodig is, zodat geen overbodige hulp verleend wordt. "Dat frustreert alleen maar en heeft geen zin. Als mensen ideeën hebben, dan graag gebruik maken van dit telefoonnummer." De burgemeester beantwoordde ook andere vragen van omwonenden zoals een vraag over de eventuele gezondheidsrisico's. Koelewijn gaf aan dat de vluchtelingen van andere locaties kwamen en dus al gecontroleerd waren. "De opvang van de groep, brengt geen medische risico's met zich mee."
De vluchtelingen moeten zich aan 'huisregels' houden. Deze worden in diverse talen verspreid. Dat gaat onder andere over gedrag onderling, maar ook over het respecteren van de nachtrust van omwonenden. Tussen 22.00 uur en 08.00 uur moet het stil zijn. Koelewijn: "We zien het liefst dat ze na 22.00 uur niet meer naar buiten gaan, maar nogmaals het is geen gevangenis. We kunnen het niet verbieden." Volgens Koelewijn zijn er wat dat betreft geen negatieve ervaringen met deze groep. "Mocht er wat zijn, dan houden we dat in de gaten". Gasten van de vluchtelingen mogen niet naar binnen, alleen gasten die zijn aangemeld bij de organisatie.
Op Twitter spreekt Johan Witteveen van de ChristenUnie van een goede informatieve bijeenkomst. Hij is trots op de manier waarop buren omgaan met de komst van 130 vluchtelingen. Ook Gertjan van Wijngaarden van de SP, geeft aan trots te zijn. Gerben de Koning Gans noemt het een positieve avond. "Omwonenden gaven aan dat ze welkom zijn! Top."

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 12 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 18 uur geleden