Afbeelding
Tennekes.

'Geen behoefte aan winkelen op Tweede Kerstdag'

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Michiel Satink)
KAMPEN – Winkeliers hebben geen behoefte aan het openen van winkels op Tweede Kerstdag of op Nieuwjaarsdag. Dat stellen de Ondernemers Vereniging Kampen en de Ondernemersvereniging Melmerpark. De gemeenteraad behandelt in december een voorstel om dit voortaan wel toe te staan.

In de winkeltijdenverordening van de gemeente is nu nog opgenomen dat op Tweede Kerstdag en op nieuwjaarsdag sowieso geen winkels open mogen zijn. Het college verwacht dat de in de gemeenteraad een meerderheid te vinden is om dit te wijzigen. In een eerdere commissievergadering van de raad werd al verzocht om aanpassing van de verordening. Het initiële verzoek daartoe kwam van een uitbater van de CoopCompact supermarkt. “Een handelaar in levenswaren kan er baat bij hebben, maar veel winkeliers in de binnenstad niet”, denkt Fré Helleman, voorzitter van de OVK. Hij zou het prima vinden als de APV blijft zoals die is. “Ik denk niet dat de winkeliers gebruik zullen maken van de mogelijkheid. Op Tweede Kerstdag gaan veel mensen op familiebezoek en op Nieuwjaarsdag zijn de straten nog niet schoon en slaapt iedereen uit.”

Het was dan ook geen verzoek van de OVK om de APV te wijzigen. Ook als bijvoorbeeld winkels op het Melmerpark er wel gebruik van maken. “Prima, als ze dat willen moeten ze dat doen.” Er lijkt sowieso weinig animo bij de aanhang van de OVK om winkeltijden te verruimen. “We hebben al moeten genoeg met de zondag tijdens Kerst in Oud Kampen”, zegt de voorzitter. “Ik verwacht dat 30 procent van de winkels op die zondag open gaat. Het grote probleem is het late tijdstip dat het evenement start: om 16.00 uur.” Het winkelen en het evenement gaan zo niet goed samen. “Als je wat wilt van winkeliers en het evenement begint zo laat, ja, dan loopt die combinatie erg moeizaam.” Het Dickens Festijn – ook rond de Kerstdagen – begint al om 11 uur. Een tijdstip die winkeliers beter ligt, aldus Helleman. 

Privéleven
Ook op het Melmerpark lijken ondernemers niet te wachten op openstelling op een van beide feestdagen. “Ik weet dat er bedrijven zijn die open zouden willen, maar de meerderheid wil dat niet”, schat voorzitter Jan van Wendel in. Ondernemers zijn ook mensen, zegt hij, en diens personeel ook. “Ze werken zo hard gedurende de week. Dan willen ze op een landelijke feestdag ook eens thuis zijn. Ook ik verlang veel van mijn personeel. Dus gun ik ze de feestdagen.” Sowieso zijn er vraagtekens te stellen bij het financiële nut van verruiming van de openingstijden. “Een consument heeft een x bedrag te besteden. Bij verruiming van de openingstijden van winkels is dat bedrag niet opeens groter.” Van Wendel verwacht dan ook niet dat ondernemers op het Melmerpark deze dagen de winkels open gooien. “Het heeft pas zin als het hele park dat doet. Ik verwacht dat je dat niet voor elkaar krijgt.” 

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 4 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 16 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen gisteren
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57