Poep en Plas uit Kampen leveren elektriciteit aan Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - De rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Zwolle wordt een Energiefabriek. Deze titel mag worden gedragen wanneer een rioolwaterzuivering geheel zelfvoorzienend is in energieverbruik.

Medio 2017 is het in Zwolle zover. Door de bouw van een ‘tweetrapsgisting’ voor rioolslib wekt de rioolwaterzuivering dan zelfs meer energie op dan het verbruikt. Het ‘te veel’ aan energie wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Na verwachting is dit 1,4 miljoen kilowattuur per jaar, te vergelijken met het gemiddelde verbruik van 400 huishoudens.  

De bouw van de zogeheten slibgistinginstallatie is een mooi staaltje innovatie schrijft waterschap Groot Salland in een persbericht. “Met de nieuwe techniek van ‘tweetrapsgisting’ gaat het waterschap jaarlijks 5,2 miljoen kilowattuur elektriciteit opwekken. Dat is ruim voldoende om de eigen rioolwaterzuivering op te laten draaien (3,8 miljoen kilowattuur, red.). De elektriciteit die overblijft, naar verwachting 1,4 miljoen kilowattuur, levert het waterschap terug  aan het net.”

Het restproduct (slib) van in totaal acht rioolwaterzuiveringsinstallaties van Groot Salland wordt in de nieuwe installatie op twee temperatuurniveaus vergist. Het gaat hierbij om slib van de zuiveringen in Zwolle, Kampen, Genemuiden, Dalfsen, Heino, Olst, Raalte en Hessenpoort (Zwolle). Het biogas dat ontstaat, wordt via een gasmotor en generator  omgezet in elektriciteit. Het produceren van biogas op rioolwaterzuiveringen heeft alles te maken met het slib dat  overblijft na het zuiveren van rioolwater. Groot Salland onderzocht hoe nieuwe inzichten in het opwekken van energie en het terugwinnen van energie en grondstoffen uit rioolwater het best vertaald kunnen worden naar de eigen situatie. Conclusie: door te investeren in de gistingsinstallatie van de rioolwaterzuivering in Zwolle. De bouw van de moderne installatie kost 10,5 miljoen euro. Deze investering wordt in negen jaar terugverdiend.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.