Afbeelding

Raadspraat over de aanslagen in Parijs

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Jan Willem Schutte, ChristenUnie)

"Kampen is een veilige stad. Maar ook in Kampen worden we geraakt door de gebeurtenissen in Parijs. Als raadslid heb je dan wel geen directe betrokkenheid met de gebeurtenissen in Parijs en de oorzaak van dit alles, maar het houdt je wel bezig. De hele dag stroomt het nieuws binnen. Genuanceerd en soms ongenuanceerd via nieuwsberichten op televisie en in krant, soms via bijvoorbeeld sociale media. Iedereen kan tenslotte zijn of haar mening kwijt aan groot publiek.

Daarin schuilt dan meestal ook weer het gevaar dat groepen in de samenleving uit elkaar worden gedreven. Ik ben er van overtuigd dat we in Nederland, duidelijk onderscheid zullen blijven maken tussen de terroristen die betrokken zijn bij de aanslagen, en de moslimgemeenschap die in ons midden woont. Kampen heeft onlangs nog op hartverwarmende wijze een groep vluchtelingen ontvangen in sporthal de Reeve. En wanneer dat weer nodig zou blijken, zal Kampen weer onderdak bieden.

De zorg en verantwoording voor de niet aflatende stroom vluchtelingen mag niet verdwijnen, want nog steeds worden grote groepen mensen verdreven van huis en haard. Het is en blijft dan ook belangrijk, niet alleen vanwege de recente aanslagen in Parijs dat we de verbinding blijven zoeken met elkaar, ongeacht onze afkomst. Ook in Kampen mogen we het contact tussen de verschillende bevolkingsgroepen niet verliezen. Als gemeenteraad zullen we na moeten denken hoe we die verbinding in stand kunnen houden. Wijkgericht werken zal als thema blijvend op de agenda moeten staan om begrip voor elkaar in wijken en dorpen te stimuleren.

Wijken en kernen zijn woongemeenschappen die wat betreft omvang het leggen van contacten makkelijker maken. Het is belangrijk dat we met elkaar als samenleving ongeacht onze herkomst de dialoog blijven aangaan. Alleen op deze manier kunnen we een samenleving zijn die recht doet met respect voor elkaars opvatting. Niet alleen wijkgericht werken zal als thema verder uitgerold moeten worden, Een leefbare samenleving gaat over meer onderwerpen die in de politiek aan de orde komen, je kunt daarbij denken aan werkgelegenheid, onderwijs, zorg, sociale voorzieningen, woningbouw om er maar een paar te noemen.

Een mooi voorbeeld is de herstructurering van de Hanzewijk. Door sloop van de oude flats, en nieuwbouw is er een ruimere wijk ontstaan met voorzieningen op maat. Hierdoor kunnen bewoners in hun eigen omgeving terecht voor veel zaken die ze dagelijks nodig hebben. Een prima plek voor het leggen van contacten, omdat de mensen die ze tegen komen, uit hu eigen omgeving komen. De ChristenUnie wil graag helpen meebouwen aan een samenleving waar oog is voor elkaar. We willen u vragen om met ons mee te bouwen."

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 9 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 10 uur geleden