De Zwartendijk.
De Zwartendijk. Tennekes

GroenLinks: gemengde gevoelens na uitspraak Raad van State Reevediep

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - GroenLinks heeft gemengde gevoelens na het besluit van de hoogste bestuursrechter in Nederland. Het is volgens de partij 'een stap vooruit op weg naar redding van het mooie poldergebied over de Zwartendijk, waar vele Kampenaren van genieten tijdens een wandeling of fietstocht en dat zo waardevol is voor weidevogels. Met een doorgaande vaargeul zou de deur weer op een kier kunnen komen voor woningbouw.'

GroenLinks heeft zich verzet tegen de bypass én de woningbouw in het gebied over de Zwartendijk. De Raad van State oordeelde op 11 februari 2015 al dat de bestemming woongebied werd vernietigd. De vaargeul in de bypass werd toen ‘geschorst’. Alleen wanneer de noodzaak zou worden aangetoond zou de rechter de schorsing kunnen opheffen.

Vandaag is bekend geworden dat de aansluiting van de vaargeul op het Drontermeer door de rechter is geschrapt, omdat die het natuurgebied langs het Drontermeer te veel verstoort. Dat is goed nieuws voor het gebied. Raadslid Niels Jeurink: " Met een doorgaande vaargeul zou de verleiding vermoedelijk groot zijn om tóch weer een nieuw woningbouwplan voor het gebied te gaan maken. Voor GroenLinks was die woonwijk al vanaf het begin misplaatst en overbodig. Met deze uitspraak is een woonwijk op die plek heel veel onaantrekkelijker geworden.”

De uitspraak betekent wel dat de aanleg van de hoogwatergeul door mag gaan. Jeurink: “Wat dat betreft zijn we teleurgesteld over de uitspraak. De aantasting van de rest van het gebied is hiermee niet van de baan. Over woningbouw op die plek moet de gemeenteraad zich opnieuw uitspreken. De uitspraak verandert niets aan ons standpunt over die woonwijk.”

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.