Peperbus
Peperbus

Elburg sluit zich aan bij Regio Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - De gemeente Elburg sluit zich per 1 januari 2016 aan bij de bestuurlijke samenwerking Regio Zwolle. Elburg met ongeveer 23.000 inwoners, is daarmee de twintigste gemeente in het samenwerkingsverband waar ook Kampen deel van uitmaakt.

De overheden zetten zich samen met de ondernemers, het onderwijs en de onderzoeksinstellingen ten volle in om de kansen voor economische ontwikkeling, sociale innovatie, en positionering en verbinding te benutten.

Dit voorjaar sprak de gemeenteraad van Elburg zich unaniem uit voor toetreding tot de regio. In de daaropvolgende gesprekken over de toetreding is bezien welke toegevoegde waarde Elburg heeft voor de regionale samenwerking. Voorzitter van de Regio en tevens burgemeester van Zwolle Henk Jan Meijer: ”Vanwege de geografische nabijheid en Elburg als Hanzestad is de gemeente een voor de hand liggende partner. Toch hebben we ook nog eens goed gekeken naar de inhoudelijke verbinding van inwoners en ondernemers van Elburg met de Regio Zwolle én de bestuurbaarheid van het samenwerkingsverband. Beide aspecten zijn positief, vandaar dat we Elburg per 1 januari van harte welkom heten.”

Grenzeloos ondernemen

Portefeuillehouder economische zaken van Elburg, Henk Wessel, is hiermee erg tevreden. “De economische agenda van de Regio Zwolle staat voor vernieuwend en grenzeloos ondernemen en menselijk kapitaal. In onze gemeente kennen we verschillende ondernemers die binnen de genoemde thema's tot de regionale top behoren. Wij denken dat deze bedrijven in de regio zowel nieuwe inzichten kunnen opdoen als nieuwe inzichten toevoegen.”

Met de toetreding van Elburg bij Regio Zwolle wordt ook een lang gekoesterde wens van de Bedrijvenkring Elburg vervuld. Grensoverschrijdende samenwerking met ondernemers uit de regio is voor de bedrijvenkring erg belangrijk. 

De gemeente Elburg blijft aangesloten bij de gemeenschappelijke regeling Regio Noord-Veluwe, een samenwerkingsverband van zes Veluwse gemeenten.

De twintig deelnemende gemeenten aan de Regio Zwolle zijn: Dalfsen, De Wolden, Dronten, Elburg Hardenberg, Hattem, Heerde, Kampen, Meppel, Noordoostpolder, Oldebroek, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Urk, Westerveld, Zwartewaterland en Zwolle. Verspreid over de regio (ca. 3.655 km2) wonen ongeveer 675.000 inwoners. De gemeenten hebben besloten dat er met de komst van Elburg de komende twee jaren geen ruimte is voor nieuwe gemeenten.

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 14 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 16 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41