Werkgroep Zwartendijk niet blij met 'bizarre' polderuitspraak Reevediep

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Bart Zeven, van de Werkgroep Zwartendijk is net als wethouder Gerrit Jan Veldhoen niet blij met de uitspraak van de Raad van State over de bypass. Met dat verschil dat Zeven liever had gezien dat het hele plan van tafel geveegd werd. Deze, zoals hij het noemt, bizarre en tweeslachtige uitspraak, stemt de uitgesproken tegenstander van de bypass droevig.

Wat betreft de uitspraak is Zeven het hartgrondig met de woorden van zijn tegenspeler in dit debat Veldhoen, eens: 'iedereen staat nu met lege handen'. De geul mag worden aangelegd, en dat is slecht nieuws voor Zeven, maar ze mogen niet door tot aan het Drontermeer, en dat is slecht nieuws voor de wethouder en het vervolg van de plannen.

"Ik vind het een bizarre en tweeslachtige uitspraak", vertelt Zeven. "Het is net alsof ze alle opties op één hoop gegooid hebben en op z'n Nederlands gigantisch hebben gepolderd om iedereen tevreden te stellen. Ik had het logischer gevonden als ze gewoon de hele vaarweg hadden geschorst. Dat had duidelijker geweest voor iedereen. Dan had de gemeente meteen al haar wens om nog woningbouw in dat gebied te realiseren uit haar hoofd kunnen zetten."

Zeven vraagt zich bovendien af of de uitspraak wel gehandhaafd kan worden. "Als er nu toch gevaren mag worden, bijvoorbeeld met kano's, hoe zorg je er dan voor dat dan uit de buurt van het verboden gebied blijven? Je houdt toch altijd mensen die zich daar niets van aantrekken."

Zeven ziet ondanks de onduidelijkheid ook enkele voordelen in de uitspraak. "Je kunt het ook zien als een uitspraak die de woningbouw in het gebied verder onder druk zet. Wie wil er wonen aan een geul die niet doorvaarbaar is?" Het is uit te leggen als een verdere ontmoediging om daar wat te bouwen."