Cel geëist voor brandstichting in Schapensteeg

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Bij een brand in de Schapensteeg In Kampen zagen getuigen een man het brandende pand verlaten en wegrennen. Was die man de 24-jarige inwoner? En had hij de brand zelf gesticht? Het openbaar Ministerie denkt van wel en eiste 3 jaar cel.

Dat bleek donderdag tijdens de strafzaak in de rechtbank in Zwolle. Op 23 maart ziet een vrouw rond tien voor negen in de avond vuur achter de ramen van een benedenwoning in de Schapensteeg in Kampen. Ze haalt een vriend erbij en samen zien ze net een man de betreffende woning verlaten. Op het moment dat hij de getuigen ziet staan, zet hij het op een rennen. Uit een reconstructie van de politie blijkt dat dezelfde rennende man circa 8 minuten later op het station aankomt. Daar neemt hij bus 141 richting Tollebeek. Daar woont ook de moeder van S. Die bevestigde dat S. die avond iets na tien uur bij haar arriveerde. Dat terwijl S. zei dat hij het hele weekend en erna bij zijn moeder was gebleven. Ook is een foto naast camerabeelden van de bus gehouden. Volgens de politie is de man met zwarte kledij die door getuigen gezien werd in de Schapensteeg dezelfde als de 24-jarige verdachte. Door de getuigen was de brandweer snel ter plaatse. Boven de brandende benedenwoning lagen twee mannen te slapen. Die werden tijdig gewekt en konden ongedeerd de woning verlaten.

Gordijnen

S. ontkent elke betrokkenheid bij de brand. Maar een buurman die zich eerder over hem ontfermde kwam met een belastende verklaring bij de politie. S. zou hem de brandstichting bekend hebben. De informatie was zeer gedetailleerd. Zo had S. verteld dat hij de gordijnen in de fik had gestoken. Volgens het OM is bij de gordijnen de brand begonnen. Maar als hij de brand niet heeft gesticht, hoe is het dan gegaan, wilde de voorzitter weten. “Ik zou het niet weten, mogelijk kortsluiting”, zei S. Op vragen of hij die avond pas bij zijn moeder arriveerde, wilde hij niet reageren. De zwarte kleren die de vluchtende man aan had, zouden in de woning van zijn moeder zijn gevonden. Ook daar wilde hij niet op ingaan. Uit onderzoek blijkt dat de brand van binnen is ontstaan. Volgens de officier van justitie kan het niet anders dan dat S. de brand gesticht heeft. Het gaat hier om “brandstichting in een woning aan het begin van de avond in het centrum van Kampen. Een locatie met kleine steegjes, lastig bereikbaar voor de brandweer.”

Brandhaard

De raadsvrouw van S. vindt een celstraf helemaal niet aan de orde. Zo is de brandhaard nooit ontdekt. “Er zijn verschillende brandhaarden in de woning gevonden, maar welke de brand heeft veroorzaakt is niet vastgesteld.” Ook zijn er geen brandversnellende middelen aangetroffen. Bovendien spreekt het OM van een dusdanig vuur dat de verdachte tijdens het verlaten van de woning door de zuiging van het vuur de deur amper nog open kreeg. “Waarom zijn op zijn kleren dan geen brandresten aangetroffen?” Ze vroeg om vrijspraak.

Vonnis op 10 december.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00