KORFBALLERS DOS PAKKEN PUNTEN IN DERBY

KAMPEN - De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben een gelukkige overwinning geboekt in de derby tegen Sparta Zwolle. Twintig seconden voor tijd gooide Esther Hamberg van afstand de winnende treffer door de korf: 19-18.

Dat juist Hamberg dat winnende doelpunt maakte, paste in het beeld van de wedstrijd. Het waren de Kamper dames, die het verschil moesten maken. Liefst veertien van de negentien doelpunten aan DOS-zijde kwamen uit handen van de dames van de thuisclub. Meest in het oog springende duel was dat tussen Linda Treep van DOS en Denice de Vries van Sparta. Beide speelsters speelden een puike wedstrijd, waren aanvallend continu gevaarlijk en zochten naast het schot ook veelvuldig naar de doorbraak. De geroutineerde Treep won op punten. Ze scoorde liefst zeven keer. De jonge en talentvolle De Vries, dit seizoen voor het eerst in de hoofdmacht van Sparta, was goed voor vijf treffers.

Sparta had zich tactisch goed voorbereid op het duel in Kampen. Met Kampenaar Jackie de Vries aan het roer was dat wel te verwachten. De Vries kent DOS door en door en wist dat de strijd in de korfzone beslist zou worden. Toch werd hij verrast door de opstelling van DOS. Jan Wiegers had zijn beide vakken omgedraaid en de Zwolse ploeg kreeg daarom in allerijl nog de nodige tactische aanwijzingen.

Het spel van beide teams was niet hoogstaand. Scheidsrechter Kleijer drukte helaas zijn stempel op de wedstrijd met een warrig optreden, wat het spel ook al niet ten goede kwam. De Vries: “De spelers van beide teams wisten echt niet waar ze aan toe waren. De ene keer floot hij voor verdedigd en bij een volgende vergelijkbare situatie kon het zomaar een strafworp worden of liet hij doorspelen.” De spanning vergoedde echter veel. Er was steeds strijd en onder de korf werd om elke bal gevochten.

Vanaf de eerste minuut ging het gelijk tegen elkaar op. Dat kwam ook, omdat het eerste aanvalsvak van DOS moeilijk tot scoren kwam en datzelfde gold voor het tweede aanvalsvak van Sparta. Veel aanvallen werden na één schot al afgebroken en de zuiverheid was ook niet altijd optimaal. De rust brak aan bij 8-9.

In de tweede helft werd door alle vakken gescoord. DOS achterhaalde Sparta en liep uit naar 14-11. Met nog een kwartier op de klok leek de wedstrijd in Kamper voordeel beslist te worden. Maar mede door twee goede tactische wissels aan Zwolse zijde kwam Sparta sterk terug. DOS scoorde niet meer en Sparta nam de wedstrijd over. Pas vijf minuten voor tijd eindigde de doelpuntloze periode aan Kamper kant. Het was invalster Nynke Links die met een doorbraakactie een strafworp forceerde. Links was een half jaar uit de running en liet bij haar eerste invalbeurt gelijk zien dat ze weer op de goede weg is. Nog in dezelfde minuut scoorde Treep met een doorloopbal de gelijkmaker: 16-16.

Bij 16-17 gooide Matthijs Bastiaan van afstand de 17-17 door de korf. Opnieuw kwam Sparta voor en wederom was het Links, die een strafworp wist te forceren: 18-18.

Met nog twee minuten op de klok kon de wedstrijd beide kanten op. Het was twintig seconden voor tijd Hamberg, die met haar derde treffer DOS naar de overwinning schoot. Sparta kreeg nog wel de bal in de aanval, maar verspeelde die door sterk verdedigen van DOS al binnen acht seconden. Daarmee waren de punten voor DOS. Jan Wiegers: “Gezien het spelbeeld was een gelijkspel misschien wel beter geweest. Nu valt het voor ons net goed. Dat is ook wel eens anders geweest. Het was een zenuwenwedstrijd met veel strijd en goed verdedigend werk. En ik vond het mooi om te zien dat onze heren vandaag in dienst wilden spelen van de dames. Dat heeft zich uitbetaald.”

Doelpunten DOS: Linda Treep 7x, Esther Hamberg en Matthijs Bastiaan 3x, Iris van Dijk en Nynke Links 2x, Wesley Doorn en Michaël Jongman 1x