Opvang vluchtelingen gaat door

Algemeen

KAMPEN – De gemeente Kampen vangt van vrijdag tot en met maandag vluchtelingen op in sporthal De Reeve. Maandag al gaf de gemeente aan bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) daartoe bereid te zijn.

Over de samenstelling van de groep vluchtelingen en de herkomst kon burgemeester Bort Koelewijn dinsdag nog niets zeggen. “De praktijk wijst uit dat we dat horen op het moment dat het een halve minuut voor twaalf is.”

Voor De Reeve is gekozen omdat de ervaringen van de vorige opvang daar positief zijn. Ook zijn er geen klachten van omwonenden gekomen. Kampenaren die iets willen organiseren voor de vluchtelingen, dan wel aanbieden, kunnen contact opnemen met het Team Opvang en Verzorging van de gemeente via 06 – 57 57 03 69. “Het heeft geen zin om hiervoor naar de opvanglocatie te gaan”, aldus de gemeente.

Tijdens de vorige opvang is gebleken dat de kosten die de gemeente maakte hoger uitvielen dan de compensatie van rijkswege. De VNG heeft nu echter volgens Koelewijn bedongen dat er met terugwerkende kracht geen veertig maar honderd euro per vluchteling wordt vergoed vanuit Den Haag. Dat bedrag ligt meer in de lijn van kostendekkend. Het is gebaseerd op een landelijk gemiddelde.

De gemeente Kampen denkt, net als andere gemeenten, ook na over permanentere opvang. Momenteel worden vluchtelingen soms van de ene naar de andere locatie gereden. Koelewijn: “Dat zien we met lede ogen aan.”            

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 14 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 16 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 28 mrt, 08:00