Afbeelding
Tennekes

Afzien en genieten bij de eerste editie van de 3 Bruggen Ultra

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Uniek in Kampen en omstreken. Een ultraloop van 65 kilometer met de Ketelbrug, de Ramspolbrug en de Molenbrug als echte scherprechters. De deelnemers vinden het prachtig en complimenteren de organisatie na afloop.

Ultralopers vormen een eigen wereldje. Daarom was het voor de initiatiefnemers Bastiaan Winkelaar en Erik Kuijer (organisatie samen met AV Isala ‘96) vooraf moeilijk in te schatten hoeveel lopers zaterdag zouden meedoen. Het aantal van 56 leidde tot grote tevredenheid. “Erik (Kuijer.red) heeft al eerder ultralopen georganiseerd en toen was er minder opkomst. Met vijftig lopers waren we al heel blij geweest. Het zijn er iets meer geworden”, aldus Kampenaar Winkelaar. En als je dan als organisatie ook nog wordt bedolven onder de complimenten, dan kan de dag eigenlijk niet meer kapot. “Er was veel positiviteit over het parcours, de drankposten en de omgeving.” Naast 65 kilometer was het ook mogelijk om te kiezen voor 31 kilometer. Ook was er de mogelijkheid om de hoofdafstand als duo te volbrengen.

Wat zijn ultralopers eigenlijk voor mensen? Je moet toch wel bijna gek zijn om een afstand van 65 kilometer te gaan hardlopen. Winkelaar, zelf ook ultraloper en onlangs deelnemer bij de 100 van Winschoten, lacht. “Je moet misschien wel een steekje los hebben, maar ultralopers genieten en zijn in het algemeen relaxed.” Het draait dus om genieten en afzien. En daarvoor is de 3 Bruggen Ultra uitermate geschikt. Het stuk tussen de Roggebotsluis en de Ketelbrug is loodzwaar. De atleten lopen schuin tegen de wind in. Ook de lange steile Molenbrug wordt door menig deelnemer vervloekt. “We wilden er een mentale ultraloop van maken. Die lange rechte stukken bij het Ketelmeer kunnen echt killing zijn. We hebben het na afloop veel gehoord. ‘Die brug komt maar niet dichterbij’.”

Bij de mannen is Christian Bakker oppermachtig op de 65 kilometer. Hij komt met een voorsprong van ruim acht minuten over de streep (5.04.13). “Mijn vader won in Kampen ooit zijn enige prijs ooit. Ik ben blij dat mij dat nu ook is gelukt”, laat de winnaar na afloop weten. De strijd om plaats twee is zinderend. Bij de Molenbrug krijgt Martijn Schakelaar uit Hattem Jan Muller uit Sprundel en Jacques Wijfje in het zicht. Hij versnelt en in een tempo van 3.40 per kilometer achterhaalt hij het tweetal op het laatste stuk van de Europa-Allee. Schakelaar wint de strijd om de tweede plaats met slechts een seconde van Muller. Wijfje volgt daarna op drie seconden. Hij valt net buiten het podium.

Bij de vrouwen gaat de zege naar Iris Vromans uit Staphorst. De Kamperse Erna Schilder begint vol goede moed, maar heeft last van een pijnlijke enkel. Na 31 kilomer staakt ze de strijd.

Wethouder Van den Belt (links) en Liset Vollebregt van de WachtVerzachter.
Zandloper overhandigd aan wethouder Van den Belt als markering start WachtVerzachter Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Livera alweer 5 jaar terug in Kampen en dat wordt gevierd met 5 dagen met 20% korting Partnerbijdrages 9 uur geleden
Afbeelding
Wijkverpleging IJsselheem, werk dat er echt toe doet Partnerbijdrages 9 uur geleden