Kampereiland duikt op in kroniek 'Uit rivier en zee geboren'

· leestijd 1 minuut Algemeen

 

KAMPEREILAND – De erven van Kampereiland zijn uniek in Nederland. Qua omvang en de pachtstructuur waarin ze zijn uitgegeven en waardoor ze mede bijdroegen aan de rijkdom van de stad Kampen. Als er dan een pennenvrucht verschijnt van iemand die daar zijn wortels en hart heeft liggen, heb je al snel een even uniek boek.

De ruim tachtig belangstellenden die woensdag de boekpresentatie bijwoonden van ‘Uit rivier en zee geboren – honderd erven op het Kampereiland’, deden dat dan ook met een goede reden. Auteur Geuje van der Linde vertelde bevlogen over de totstandkoming er van. Een kwart eeuw lang schreef hij driemaandelijks een artikel over een van de erven. Hij kon, toen hij eind jaren tachtig begon, onmogelijk vermoeden dat er nog eens een boek zou komen. Sterker nog, de artikelen moesten apart worden ingescand en overgezet naar word-documenten om de tekst bruikbaar te maken voor een boek.

Zelfs toen Van der Linde de IJsselacademie belde met het verzoek of zij hem wilden helpen met het maken van het boek had hij er een hard hoofd in. Met gevoel voor humor merkte Van der Linde op: “Ik weet dat er mensen zijn die telkens weer uitkeken naar een nieuw verhaal maar ook dat er waren die ze niet lazen.””

De IJsselacademie ging niettemin aan de slag met het idee en vond ook geldschieters bereid bij te dragen in de kosten. Dat het leven op Kampereiland niet altijd even makkelijk was, bleek wel uit een stukje geschiedenis dat Geudinand, de kleinzoon van Geuje van der Linde voorlas. Het gaat over zijn voorouders die de ene overstroming (geen dijkdoorbraak maar hoogwater, red.) net hebben gehad en bij het dalende water beseffen dat harde wind en regen een volgende vloed veroorzaken. Vee moet in veiligheid worden gebracht en ook de familie zelf zoekt het hoger op. Gelukkig loopt het betrekkelijk goed af. Kampereiland duikt weer op uit het water.

De thema’s waarover je kunt schrijven zijn echter eindeloos. “Onderwerpen genoeg”, verzekerde Van der Linde: “Kampereiland in de Eerste Wereldoorlog, pacht, buren en burenplicht, hooien, schaatsen rijden, het gezinsleven, veehandel en ga zo maar door.” Het boek, een naslagwerk en mooi leesboek ineen, is nu te koop voor 37,50 euro.  

 

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.