Raad van State bestraft provincie om ganzenjacht

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO – De ganzenjacht in en rond beschermde natuurgebieden in Overijssel moet worden stilgelegd. Dat heeft de Raad van State beslist na klachten van de Vogelbescherming. De provincie moet nu voor elk van de 24 Natura 2000 gebieden na een uitgebreid onderzoek beoordelen of de jacht nog wel kan doorgaan. En dat kan alleen als de natuur niet door de jacht wordt aangetast.

Het gaat onder meer om de Natura 2000 gebieden Zwarte Meer, Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht, de Wieden en Weerribben en het merendeel van de uiterwaarden langs de IJssel.

De provincie weigerde eerder de jacht op ganzen stop te zetten. Een verzoek daartoe van de Vogelbescherming werd door de provincie opzij gelegd. Volgens de Vogelbescherming is voor de jacht een vergunning van de Natuurbeschermingswet vereist. Die vergunning moet garanderen dat de beschermde natuur niet wordt aangetast.

Maar de provincie vond die natuurvergunning niet nodig. De ganzenjacht is een al jaren bestaand gebruik en komt daarom in aanmerking voor een uitzondering op de vergunningplicht, oordeelde de provincie. Bovendien zorgt de jacht niet voor een verslechtering van de beschermde natuur.

Volgens de Vogelbescherming probeerde de provincie de strenge Natuurbeschermingswet te omzeilen, omdat die de ganzenjacht mogelijk blokkeert. Door de uitspraak van de Raad van State moet de provincie nu toch aan de slag met die wet. De kans dat de ganzenjacht door die wet nu sterk wordt beperkt, is niet gering.

De provincie had zelf wel enig onderzoek laten uitvoeren naar de gevolgen van de ganzenjacht voor de beschermde natuur. Daaruit bleek onder meer dat negatieve effecten niet zijn uitgesloten voor vogels in de gebieden Zwarte Meer en Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht.

De Raad van State veegt de vloer aan met die onderzoeken, omdat die onvolledig zijn. Dat de ganzenjacht niet voor een verslechtering zorgt, is dus niet bewezen, aldus de Raad. Het tegendeel lijkt eerder het geval, want zeker in enkele gevallen is de jacht flink toegenomen, constateert de Raad. Daarbij komt het nieuwe beleid van de provincie dat juist ruim baan geeft voor een toename.

Verder oordeelt de Raad dat de ganzenjacht niet in aanmerking komt voor de uitzonderingsregel in de Natuurbeschermingswet. Er zal dus gewoon per gebied een vergunning moeten worden aangevraagd.

 

Wethouder Van den Belt (links) en Liset Vollebregt van de WachtVerzachter.
Zandloper overhandigd aan wethouder Van den Belt als markering start WachtVerzachter Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Livera alweer 5 jaar terug in Kampen en dat wordt gevierd met 5 dagen met 20% korting Partnerbijdrages 3 uur geleden
Afbeelding
Wijkverpleging IJsselheem, werk dat er echt toe doet Partnerbijdrages 3 uur geleden