Bezwaarmakers paardenbak: 'zand in de thee'

· leestijd 1 minuut Algemeen

 

ZWOLLE/IJSSELMUIDEN  (JPZ) – “We hoeven hier geen suiker in de thee te doen, we hebben er al zand in.”  Want zoveel opstuivend zand is er, volgens W.J. Brink, bewoner van de Ringdijk in IJsselmuiden nadat er vorig jaar op 3,5 meter van zijn huis een paardenbak is aangelegd. De eigenaar van de bak, paardenfokker Meuleman, is al net zo gefrustreerd. “Ik heb er keihard voor gewerkt. Alles ligt er netjes bij. Het is wel eens klaar.”

Met die laatste verzuchting doelt de paardenfokker over de al jarenlange juridische strijd met omwonenden over bouwsels op zijn terrein. Donderdag bij de bestuursrechter te Zwolle de zoveelste episode: Drie omwonenden tegen het college van b en w van Kampen, dat weigert handhavend op te treden tegen de paardenbak. Terwijl het volgens de bezwaarmakers te dicht op hun woningen ligt, met overlast van stof en stank van dien. Behalve Brink zijn D. Kootstra en B.J. Verderda naar de rechtbank getogen.

Namens de gemeente zegt een woordvoerder ter zitting de plek ook niet ideaal te vinden. Maar hij heeft geen titel om er tegenop te treden. Het bouwwerk past in het bestemmingsplan. Hij wijst erop dat de gemeente al geprobeerd heeft met alle partijen in het gebied tot overeenstemming te komen over lopende geschillen, maar zonder resultaat.

De omwonenden balen er intussen van dat de gemeente steeds ‘laks is met optreden tegen illegale situaties’. Zo speelt er nog de kwestie van de mestopslag: die zou worden afgedekt en voorzien van deuren. Is nog niet gebeurd. En de paardenbak zou ook nog eens te groot zijn en buiten daarmee buiten het ingetekende bouwblok liggen.  “Als u zegt dat hij te groot is, dan gaan we morgen inmeten”, belooft de gemeenteman.

Uitspraak over de ligging van de paardenbak over zes weken.