Afbeelding
Tennekes

Verloren gewaande verlovingsring ‘prijsgegeven door gans’

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN – “Mijn ogen worden wat minder”, verzucht Piet Esselink. “Dit is ‘em toch echt”, lacht dochter Karin. De 81-jarige Esselink verloor in oktober zijn verlovingsring van zijn geliefde Pleuni. Dat gebeurde tijdens het voeren van de ganzen. Hij had de hoop de ring ooit nog terug te zien al laten varen, maar inmiddels is de ring toch weer terecht gekomen.

Op al even ‘wonderbaarlijke’ wijze als die was verdwenen. Want zeg nu zelf, dat een gans er van doorgaat met een ‘iets te ruim zittende ring’ is bijzonder, maar de kans dat een bewoonster toevallig haar oog laat vallen op iets kleins dat lijkt op een flonkerend stuk koper is ook niet heel groot. Die bewoonster is overigens de Kamper schrijfster en historica Iet Erdtsieck. En dat iemand die graag in het verleden spit de ring terugvindt is dan als snel de ironie van het lot. Erdtsieck mailde weekblad De Brug dat ze een trouwring had gevonden. Dat bleek overigens niet helemaal zo te zijn. De datum (15 juli 1957) is die van de verloving van Piet en Pleuni. De verlovingsringen werden hun trouwringen, de datum werd echter nooit meer aangepast.  

Esselink is erg blij dat hij de ring terug heeft. Dit geschenk van zijn vrouw heeft emotionele waarde. Hij is blij dat hij haar kon zeggen ‘de ring is terecht’. Als Esselink op een donderdagmiddag – samen met dochter Karin – de ring ophaalt, mondt het bezoek al snel uit in een gezellig gesprek. De geboren Kampenaar weet veel van zijn stad. Gelachen wordt er ook. “De ring zit wat los om mijn vinger. Ik denk dat ik tijdens mijn huwelijk ben afgevallen.” Waarop Karin lachend zegt: “Nou dat zou niet best zijn als dat zo was.”

Erdtsieck overwoog, nadat ze de ring had gevonden, nog even met het archief te bellen. “Dat had in dit geval alleen niets opgeleverd. Het blijkt immers om een verlovingsring te gaan en de data van verlovingen zijn niet bekend bij de burgerlijke stand. Nu komt de naam Pleuni alleen niet zo heel veel voor en alleen diegene die die de naam kan noemen is de eigenaar er van. Om die reden zette ik in de mail aan De Brug alleen de datum en niet een naam.”

Na een  bak koffie is het tijd voor een fotomoment. En waar kan dat beter dan bij de IJssel? Daar waar ganzen en eenden wachten op een stukje brood en dat tevens de plek is waar Esselink vaak is te vinden? De vogels hebben al snel in de gaten dat de Kampenaar ditmaal geen brood bij zich heeft en tonen aanmerkelijk minder interesse dan op die middag in oktober. Esselink is er van overtuigd dat de ring tijdens het voeren is verdwenen. Erdtsieck gaat graag mee in die lezing. “Laten we het daar bij houden. Een goed verhaal moet je intact laten.”                   

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 5 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 17 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57