Afbeelding
Archieffoto

5 Jaar cel voor brandstichting Schapensteeg

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een 24-jarige voormalig inwoner van de Schapensteeg in Kampen is veroordeeld tot vijf jaar cel voor brandstichting. Boven lagen twee mannen te slapen die tijdig gewekt werden.

Dat meldde de rechtbank in Zwolle donderdag. De opgelegde straf is beduidend hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie van drie jaar. De rechters achtten bewezen dat het de 24-jarige S. was die op 23 maart 's avonds de deur achter zich dicht trok terwijl de woning binnen in brand stond. Hij vertelde later een buurman, die zich eerder over hem ontfermd had, dat hij de gordijnen met kaarsen had aangestoken. “Uit het onderzoek in de woning is gebleken dat de brand van binnenuit is ontstaan en dat het mogelijk is dat de brand bij de gordijnen is ontstaan”, zo staat in het vonnis. Het verhaal van S. bij de buurman komt dus overeen met de bevindingen in de woning. Getuigen herkenden hem. Ook is iemand met zijn signalement die avond op station Kampen gezien. Deze persoon stapte op de bus naar Tollebeek, waar zijn moeder woont. Het tijdstip dat hij in de woning van zijn moeder arriveerde komt overeen met deze busrit.

De man wilde maar beperkt meewerken aan onderzoeken naar zijn geestelijke gesteldheid. Daarom konden onderzoekers geen uitspraak doen over de kans op herhaling. Het opleggen van een deels voorwaardelijke straf voor bijvoorbeeld een behandeling is dus niet aan de orde. De straf valt hoger uit dan geëist “gelet op de ernst van het feit en de niet-meewerkende houding van verdachte ten aanzien van de vastgestelde problematiek.” Zo is er in ieder geval sprake van een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. De man kan nog wel in hoger beroep gaan.