KORFBALLERS DOS WINNEN IN FRIESLAND

KAMPEN - De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben een benauwde, maar dik verdiende overwinning behaald op Drachten. In de eigen hal van de thuisclub werden de Friezen met 24-25 verslagen.

Bij DOS maakte Nynke Links voor het eerst sinds zeven maanden weer haar opwachting in de basis. Ondanks het logische gebrek aan automatismen deed dit het eerste aanvalsvak goed. Links maakt met haar spel ruimte voor de andere spelers. Trainer-coach Jan Wiegers: “Je ziet dat Nynke af en toe voor chaos kan zorgen in het verdedigingsvak van de tegenstander. Daardoor ontstaat er net iets meer ruimte. Vorige week moest Linda Treep het veelal alleen doen en nu gaan ook de andere spelers profiteren. Ook Wesley Doorn en Michaël Jongman komen nu net iets makkelijker tot schot.” Het eerste aanvalsvak was goed voor vijftien doelpunten.

Het tweede aanvalsvak ging mee in die flow. Het scoorde weliswaar wat minder, mede door soms onnodig balverlies, maar had wel steeds druk op de tegenstander. In dit vak was een opvallende rol weggelegd voor André Beens en Iris van Dijk, die bijna de hele wedstrijd volledig in dienst speelden van Esther Hamberg en Matthijs Bastiaan. Wiegers: “Bij Matthijs en Esther lagen de kansen en dan is het knap dat Iris en André zich zo kunnen wegcijferen.”

DOS speelde in Drachten een goede wedstrijd. In het begin van de wedstrijd werd nog net iets teveel ruimte aan de buitenkant weggegeven, waardoor Drachten aanvallend lang mee kon komen, maar toen DOS korter ging verdedigen, liep DOS uit. Het goede schotpercentage van DOS was daarbij een belangrijke factor. Met een percentage van 23% lag dat vijf procent boven het percentage van een week eerder.

Bij rust stond het 12-15 en direct na rust knalde DOS uit de startblokken. Binnen vier minuten werd de stand naar 12-19 getild en leek de wedstrijd in de knip te zitten. Maar een verschil van zeven doelpunten zegt in het moderne korfbal niet veel. Drachten wisselde tactisch en bracht met Gaele Tadema veel routine in het veld. DOS wist een tijd lang niet te scoren en Drachten kwam mede door Tadema snel dichterbij. Tien minuten voor tijd stonden de geelzwarten nog maar twee doelpunten voor: 19-21.

Goed verdedigen aan Kamper zijde stopte de inhaalrace van de Friezen. Bij 22-24, vier minuten voor tijd, schoot Bastiaan van afstand de belangrijke 22-25 in de korf. Drachten drong opnieuw aan, scoorde twee minuten voor tijd 23-25 en dertig seconden voor tijd 24-25. Een halve minuut is net te lang om de bal in de ploeg te houden. DOS moest met het oog op de schotklok nog een keer schieten Drachten ving de bal af en wilde die snel naar haar aanval brengen. Michaël Jongman doorzag dat en met een cruciale onderschepping werd de laatste hoop uit de Friese handen geslagen.

“We hebben dik verdiend gewonnen, maar moeten zo’n wedstrijd eigenlijk al veel eerder op slot gooien”, gaf Wiegers na afloop aan, “nu houden we het onnodig spannend.”

Doelpunten DOS: Michaël Jongman en Matthijs Bastiaan 6x, Linda Treep 5x, Esther Hamberg 4x, Wesley Doorn en Nynke Links 2x

Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 17 uur geleden
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 19 uur geleden
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 19 uur geleden
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 22 uur geleden
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17