Raadspraat: Wordt Kampen groener, socialer en (h)eerlijker?

· leestijd 1 minuut Algemeen

"In de raad van 10 december kreeg GroenLinks raadsbreed steun voor de oproep om de klimaatverklaring te ondertekenen. Ook Kampen wordt zorgvuldiger voor ons klimaat: schoner bouwen, vervoeren, verwarmen. Dat is een mooie groene stap vooruit, voor de aarde en voor komende generaties.

Na twee uitspraken van de Raad van State over ‘Reeve’ staan er strepen door woningbouw over de Zwartendijk en doorvaart naar het Drontermeer. GroenLinks is gelukkig met de steeds groter wordende kans dat het buitengebied groen blijft en de natuur zijn waarde behoudt. Dat is prachtig voor heel veel Kampenaren die hun achtertuin vinden over de Zwartendijk. En het is winst voor generaties na ons, die nog veel meer dan wij afhankelijk zijn van dat groen.

2015 is het jaar van de decentralisaties. De gemeente is verantwoordelijk voor Participatie, WMO en Jeugdzorg. Voor Participatie – ‘meedoen’ – moet de gemeente nog een flinke slag maken.

Het armoedebeleid is niet op orde en dan schiet je sociaal tekort. Mensen die in armoede leven, worden niet genoeg geholpen om daaruit te komen. Daardoor staan ze aan de zijlijn; geen verjaardagsfeestje, geen vereniging, geen mensen over de vloer.

Ook rondom werk is verandering nodig. Wie werk zoekt, krijgt onvoldoende ondersteuning van de gemeente. En er is te weinig werk. Betaald werk is nu het hoogste goed. Daarmee doe je mensen die geen betaalde baan hebben tekort. GroenLinks denkt daarom na over het BasisInkomen. Daarnaast willen wij af van de serie eisen voor mensen die een uitkering krijgen. Waarom moet je elke dag solliciteren als er geen banen zijn? Waarom mag vrijwilligerswerk nauwelijks, terwijl je al jaren zoekt naar betaald werk? Een regelarme, stimulerende en echt sociale bijstand biedt meer kansen om mee te doen.

De wereld is groter dan Kampen. GroenLinks is blij met de goede noodopvang voor vluchtelingen en met alles wat gedaan is voor deze mensen die rust zoeken en een toekomst zonder dreiging. Dat is eerlijk: erkennen dat iedereen recht van bestaan heeft en ervoor zorgen dat ieder mens minimaal bed, bad en brood krijgt. Eerlijk is dan ook: in openheid blijven praten met elkaar, hoe we ook denken over wat er in de wereld gebeurt.

Liever dan die noodopvang zouden wij langer opvang bieden aan een groep vluchtelingen. Kampen kan dat aan, daar heeft GroenLinks alle vertrouwen in.

2015 nadert zijn einde. Het gaat weer ruiken naar oliebollen en carbid. Een heerlijke tijd, als we elkaar het beste gunnen. Een goede decembermaand!"