‘Feest Delta Manege geschrapt door oneerlijke concurrentie veroorzaakt door burgemeester’

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

IJSSELMUIDEN - Delta Producties die al 15 jaar het grote Oud en Nieuw feest organiseert in de Deltamanege zegt dat burgemeester Bort Koelewijn met twee maten meet door het feest in de manege geen subsidie te verlenen, terwijl het evenement overdag aan de Blexterstraat van Stichting Oud en Nieuw wel subsidie krijgt.

“Wij hebben de gemeente laten weten dat het steeds moeilijker wordt om de eindjes aan elkaar te knopen”, vertelt een woordvoerder van Delta Producties. “De gemeente liet echter weten dat zij het niet nodig vindt subsidie te verlenen aan het feest in de Delta Manege. Dat terwijl wij duidelijk een maatschappelijke functie vervullen. Wij hebben besloten dat wij er geen geld achteraan willen gooien. Dus dat betekent dat het na vijftien jaar gedaan is met het feest in de Deltamanege.”

Het steekt de woordvoerder van Delta Producties dat de gemeente zegt dat de stichting gewoon moet ‘ondernemen om de tent vol te krijgen’. Zij ondervindt naar eigen zeggen veel oneerlijke concurrentie van een feest dat overdag georganiseerd wordt aan de Blexterstraat, en dat wel subsidie van de gemeente krijgt. “De jongens van Stichting Oud en Nieuw doen het gewoon goed hoor, ik heb niks tegen hen an sich, maar ik vind het wel gek dat daar vorig jaar ruim 15.000 euro subsidie naartoe ging, terwijl wij helemaal niets krijgen. En dat terwijl het doel van de gemeente er helemaal niet mee behaald wordt. De gemeente wil graag dat alle jongeren overdag naar één plek trekken, dat lukt ze al jaren niet. Er werd vorig jaar ontzettend geklaagd door bewoners van de flats aan Zeegraven. Deze oude mensen hebben last van de melkbussen, maar ze krijgen van de gemeente gewoon te horen dat er niets aan te doen is. Ook bij de sporthal zitten jongeren, die gaan daar ook niet zomaar weg. Het feest van de andere stichting kost de gemeenschap dus veel geld, maar het behaalt niet zijn doel. Dan is het toch vrij zuur dat wij helemaal niets krijgen. Ik heb wat dat betreft geen goed woord voor deze burgemeester over.”

Concurrentie

Burgemeester Koelewijn laat weten dat hij vindt dat er geen sprake is van oneerlijke concurrentie. “Volgens mij hebben beide feesten een totaal andere doelgroep. Het feest in de manege zou zich moeten meten met activiteiten zoals die in de Music Club georganiseerd worden. De Music Club krijgt ook geen subsidie, dus het zou niet logisch zijn als de DeltaManege dat wel kreeg. Het feest in de DeltaManege heeft pas een bijdrage gekregen voor de beveiliging, nadat de Buitenwacht was afgebrand. Nu het aantal bezoekers daalt, daalt ook de bijdrage voor beveiliging. Bovendien is er momenteel een alternatief voor jongeren nu de Music Club weer geopend is. De gemeente ziet het liefst zoveel mogelijk uitgaansmogelijkheden voor de jongeren tijdens Oud en Nieuw, en we waardeerden ook de activiteiten van de Deltamanege, maar het is aan de markt om die activiteiten te organiseren.”

Koelewijn deelt de kritiek niet van Delta Producties op de festiviteiten aan de Blexterstraat in IJsselmuiden. Volgens Koelewijn zijn er de laatste jaren aanmerkelijk minder schietplekken in IJsselmuiden. “Het kan altijd beter, maar in zijn algemeenheid slagen wij er redelijk in om alle activiteiten te concentreren. We zijn nu een paar jaar bezig en er zijn al aanmerkelijk minder schietplekken. Dit jaar is de entree tot het feest aan de Blexterstraat gratis, dus we hopen dat er nu nog meer schutters naar deze plek zullen komen.” Koelewijn benadrukt ook dat het geld dat de stichting krijgt gelijk staat aan het berekende bedrag dat aan schade op andere plekken wordt uitgespaard. In die zin kost het feest dus niets.

Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17