Zondag Anders, weg naar levenskunst

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - In 2016 gaat de Vrijzinnige Gemeente op vier zondagen op een zoektocht naar zingeving een andere invulling dan de bekende ‘traditionele’ diensten. Dit doen zij tijdens de zogenaamde Zondag Anders dienst waarvan de eerstvolgende plaatsvindt op 17 januari om 10.15 uur.

De organisatie: “In een seculiere maatschappij met zoveel stromingen, meningen en individuen is meer behoefte dan ooit aan zingeving en verdieping. Maar ook behoefte aan, naast de gebruikelijke diensten, nieuwe tradities en invulling: De Zondag Anders. We willen bijeen komen in openheid, kritisch, vrijwillig en met zelfreflectie. Gericht op het nu en de mensheid. Een bijeenkomst zonder vaste structuren, opgelegde regels en leerstellingen of waarheden, maar met respect voor de visie en de mening van een ander. Waarin je niet alleen luistert, maar je eigen geluid mag laten horen en je samen met anderen de beleving kunt helpen invullen. Is dat niet wat het vrijzinnige geloof de samenleving kan bieden? Respect voor ieders beleving, met God als anker. Deze inspiratiebron is belangrijk, maar waar het vooral op aankomt is dat we door die inspiratie leren samenleven met anderen. Dat we proberen goed te leven samen met de medemens.”

Zondag Anders

Een andere invulling van de zondag. Geen passief luisteren op een stoel maar een ontmoetend gesprek beginnend met een kop koffie, een kennismaken. Dat is waar de vrijzinnige gemeente met de diensten op mikt. “Daarna is de predikant niet meer de voorganger maar de gespreks- en procesleider. We gaan, liefst met ieders actieve inbreng, in op belangrijke facetten en vragen van het hedendaagse leven. Dit kan met verhalen, liedteksten of gedicht en door met elkaar in gesprek te gaan. Ook zullen we middels stilte, ritueel, beeld en muziek dieper op een thema ingaan. “

De mens als reiziger

In de eerste Zondag Anders staat de mens als reiziger centraal. “We staan stil bij de mens die zijn of haar vertrouwde plek verlaat om een avontuur aan te gaan. We zullen korte verhalen horen van ‘de mens als pelgrim’, ‘de mens als polder pionier’ en de ‘mens als backpacker’. En we zullen nagaan wat onze eigen levensreis is en wat daarin ervaringen zijn van existentiële betekenis. Er is muziek, stilte, en ruimte voor uitwisseling en verbeelding.”

De Zondag Anders bijeenkomsten vinden plaats op zondag 17 januari, 14 februari, 13 maart en 17 april, iedere dag om 10.15 uur aan de Vloeddijk 62 in Kampen, in het gebouw Levensbron.