Oliebollenvet: weer te gebruiken

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Waterschap roept iedereen die nog oliebollenvet of frituurvet van de feestdagen heeft staan op om dit niet via gootsteen of toilet in het riool te laten weglopen. Ieder jaar worden er weer grote hoeveelheden in de riolen aangetroffen.

Van gebruikt frituurvet en restjes bakolie kan heel eenvoudig biobrandstof gemaakt worden. U kunt er ook vetbollen voor de vogels van maken. Vet door het riool in plaats van het in te zamelen is niet alleen zonde van het geld, maar is ook slecht voor het milieu en leidt tot verstoppingen. Er zijn steeds meer gele containers bij inzamelpunten van supermarkten, waar de olie of vetten in kunnen.

De wereld rond op oliebollenvet 
Vet of bakolie verstopt de afvoer als het door de wc wordt gespoeld. Het vet komt vervolgens in het riool terecht en dit zorgt voor hoge kosten bij gemeenten en waterschappen. Ook kan dit leiden tot storingen op de rioolwaterzuiveringsinstallaties. De stoffen breken moeilijk af, waardoor extra werk moet worden verricht. Dat kost tijd en geld. Deze extra kosten betalen de inwoners met elkaar, terwijl de stoffen juist hergebruikt worden.

Hoe scheiden en inleveren?

Vloeibaar frituurvet kunt u teruggieten in de verpakking en wegbrengen naar het inzamelpunt van de gemeente of naar een supermarkt. Vast frituurvet kunt u eerst laten stollen in de originele verpakking of een leeg melkpak en dan inleveren. Ook kan men het oude vet in een oud melkpak doen en vervolgens met het huisvuil meegeven. Op de website www.frituurvetrecyclehet.nl staat meer informatie en worden tips gegeven wat te doen met gebruikt vet. Op frituurvetrecyclehet.nl is, via de postcodecheck, te zien waar het oude vet kan worden ingeleverd. Steeds meer scholen, sportclubs en supermarkten doen mee. Tik uw postcode in op frituurvetrecyclehet.nl en vind snel het dichtstbijzijnde inzamelpunt.