Afbeelding

Mister M hoedt zich voor een kater na Kerst

Algemeen

Wie kent het niet? De beleving van een flinke kater na de feestelijke Kerstdagen. Je geniet nog dagen na door stevige hoofd- en maagpijn van de overheerlijke doch overvloedige drank en spijzen. Of je voelt je gedesillusioneerd want de wereld blijkt nog allerminst vredig te zijn. Toch blijft het heilsfeit staan van de komst van de Messias. En er is meer hoop. Meer mensen blijken, het zij zonder hoofdletter, het licht gezien te hebben.

Met Kerst laten veel mensen hun hobby of werk tot grote hoogte stijgen. In kerken waren mooie koren en boeiende preken te horen en in keukens nam het culinair niveau toe. RK jongerenkoor Hykanon combineerde deze factoren door een spreuk van Visje aan te halen. Deze Christelijke verwante van Loesje daagt uit tot overdenking met de tekst ”Het Woord is vlees geworden. Maak er geen gehakt van”. Voor je het weet, denk je nog maanden hieraan terug bij het bereiden van de dagelijkse warme maaltijd. Een lichtend marketingvoorbeeld.

Astronomen, al dan niet theologisch onderlegd, leven zich uit op de exacte tijdsberekening van de geboorte van Christus of op de ster boven Zijn stal, die een komeet geweest zou zijn. Zo haalt ieder zijn eigen inspiratie uit Kerst en blijft toch het Licht voorop staan. Maar ook de Bijbel zelf zet ons kort na Kerst weer met beide benen op de grond. Twee dagen na het geboortefeest rondom de kribbe vindt de kindergenocide onder de Romeinse keizer Herodus plaats. Dit feest van de Onnozele of Onschuldige Kinderen is een akelig lichtend voorbeeld van onze gebroken wereld.

Van lichtende voorbeelden op ons stadhuis blijft bij nadere beschouwing maar een spaarzaam schijnsel over. Eerder dit jaar werd voor bijstandtrekkers het heuglijke nieuws bekend dat de uitvaartpolis niet meegerekend wordt bij het vermogen. Die polis is pas na je dood in te wisselen voor baar geld dus deze bijstelling van de bijzondere bijstand is slechts een aanpassing van de regels aan de realiteit. Zo worden er meer wijzigingen of hulpinstanties van de daken geroepen maar feit blijft dat het leven te duur wordt. Initiatieven als Kamper Krachtfonds en Financiën op Koers zijn slechts doekjes voor het bloeden.

Voor de werkenden klinkt dit wellicht als een ver-van-mijn-bedshow maar hoedt u ervoor weggestuurd te worden van uw werk of uit uw relatie. Op het Binnenhof zag staatssecretaris Klijnsma het licht door de beslagvrije voet bij schuldenaren te bepalen volgens vaste normen om hen genoeg over te laten houden voor het dure leven. Houdt Jetta Klijnsma deze sociaal bewogen stemming vol na Kerst of loopt dit ook op een kater uit? Laat de hoop maar niet al te snel vervliegen. Als we mooie Kerstdagen hebben gehad, kunnen we daar nog op teren. De dagen lengen weer en in Brunnepe worden deze week dagelijks de boze geesten verjaagd met carbidgeschut. In de Nieuwjaarsnacht zullen we veel licht zien, al is het misschien maar in flitsen. De kater vervaagt. Op naar een sprankelend 2016!

Mister M

Contact:
Krabbels@MrM.nlOf (archief in eigen beheer):
http://www.Facebook.com/gekrabbel