Afbeelding

Mister M beleeft te veel van het goede

· leestijd 2 minuten Algemeen

Veel is leuk. Veel is lekker. Tenminste, als het iets leuks of lekkers is. Op velerlei fronten kunnen we daarover meepraten in Kampen. Politici watertanden bij woningbouw, kerkgangers voelen zich geroepen door luidende klokken en het CDA komt zowaar voor de natuur op. Te veel leuk en lekkers wordt echter afgestraft. Dan keert de wal het schip. En ook in Kampen geldt: overdaad schaadt.

Provincie Overijssel heeft gemeente Kampen gemaand tot bezinning te komen met haar woningbouw. Morrend ging de gemeenteraad akkoord want restrictie van bovenaf van je prachtige ambities, die de mensheid verder zouden helpen, is natuurlijk tegen het zere been. Als pleister op de wonde wordt het Reevedorp buiten beschouwing gelaten. Dat zal nu dus het mikpunt worden van de onophoudelijke, met woningbouw samenhangende, torenhoge ambities. Op het Berkterrein is een vijfde daarvan al gerealiseerd als een Kamper variant op de Toren van Babel. Naast hoogmoed representeert dit de spraakverwarring oftewel de kloof tussen onze bestuurders en de man (m/v) in de straat. Die smacht niet naar nieuwe inwoners met te veel geld voor het Berkterrein of het Reevedorp maar die snakt naar betaalbare huurwoningen. Die hoeven niet of minder gebouwd te worden als de absurde huurverhogingen eens aangepakt zouden worden. Marktwerking mondt altijd weer uit in te veel van het goede, de wellicht goede bedoelingen ten spijt.

Voor het stimuleren van schone energie bestaan er eveneens volop goede bedoelingen. De SGP en CU leggen nauwelijks tot geen zorg voor natuur en goed rentmeesterschap aan de dag maar hun frivolere broeders en zusters van het CDA wel. Afgelopen donderdag zagen we dat nog in de gemeenteraadsvergadering. SGP en CU wilden niet meewerken aan grondverwerving en –bestemming voor een volwassen Groene Long in het versteende Brunnepe. Wat de twee confessionele partijen betreft, was het bij een doorboorde long gebleven, met gaten erin. Collega Centurion verwoordde het eens treffend alsvolgt: ”Groen verdwijnt waar de ChristenUnie verschijnt.” Het amendement voor een Groene Long ten volle uit, van het CDA c.s., kreeg echter toch het groene licht en zo lijkt het CDA meer (groen) licht gezien te hebben. Zij willen ook geen torenhoge windmolens in het Nationaal Landschap. Dat betreft ditmaal torenhoge ambities van de provincie. Daarop geeft de groen verlichte CDA-fractie tegenwind. Het is een logische gedachtegang om schone natuurenergie uit schone natuurgebieden te halen alleen zijn daartoe vuile torens van hardstalen windturbines nodig. Dat is te veel van het goede. Daarvoor hebben we geen miljoenen Euri in Nationale Landschappen geïnvesteerd, redeneert het CDA. Even treedt er geen Babylonische spraakverwarring op en volgt de politiek het gezond verstand van de burger.

Met gezond verstand kun je ook concluderen dat, als je een kerktoren vol zware klokken hangt en die in beweging zet, de toren dan ook wel eens mee wil gaan bewegen. Ondanks de torenhoge ambitie, die rond het jaar 2010 a.D. opleefde, kan de toren van de Bovenkerk al die mooie klokken niet aan. Om geen Kamper toren van Pisa te worden, zijn de zwaarste klokken het zwijgen opgelegd. Het werd te veel van het goede. Op een oplossing wordt gebroed en die komt waarschijnlijk in de lente uit, zoals eieren vaak uitkomen in dat jaargetijde. Simon Laudy mag waarschijnlijk het probleem oplossen. Zijn gieterij had de vijf extra klokken destijds vervaardigd, in de traditie van Geert van Wou, en hij is om een prijsopgaaf gevraagd In november was Laudy nog in Wilsum en hij wordt daarmee de hofleverancier voor Kamper luidklokken. Deze woorden zijn neergekrabbeld onder het luiden van de Bovenkerkklokken in 3D surround. Gelukkig nadert het einde van dit schrijfsel want hoe mooi ook, het luide gelui wordt uw krabbelaar een beetje te veel van het goede.

Mister M

Contact:
Krabbels@MrM.nlOf (archief in eigen beheer):
http://www.Facebook.com/gekrabbel