Afbeelding
Shutterstock

Jan van Arkel belicht ‘de Olifant’

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - Historische vereniging voor de ijsseldelta ‘Jan van Arkel’ geeft op dinsdag 9 februari een lezing met als thema ‘de Olifant, een kamper bedrijf’. In deze lezing gaat Thomas Klaphekke in op de tabaksindustrie en in het bijzonder aandacht schenken aan de historie van de nog enige in Kampen producerende tabaksfabriek ‘de Olifant’.

De lezing wordt gehouden in de Regenboog aan de Broederweg 32 in Kampen en begint om 20.00 uur. Leden van de vereniging hebben gratis toegang. Van niet-leden wordt een bijdrage van 2,00 euro gevraagd.

De organisatie leidt de lezing in met de volgende woorden: “‘Kampen Holland’ staat er op alle cederhoutenkistjes van De Olifant geschreven. De kleine stad heeft een inwonerstal van rond de 50.000 en is gelegen aan de rivier de IJssel. Kampen is een klein pittoresk stadje met vele historische bezienswaardigheden zoals pakhuizen, de mooie voorgevels van de huizen, imposante kerken en oude schepen, die de mooie en glorierijke tijd van het Hanzeverbond laten herleven. Vanaf het jaar 1825 nam de toenmalige burgemeester Frans Lemker het initiatief om de infrastructuur in en rondom Kampen te verbeteren, wat resulteerde in nieuwe straten, wegen en kanalen waarna de stad goed bereikbaar was. In 1826 maakte Johann Lehmkuhl, een handelaar uit Bremen, dankbaar gebruik van deze gunstige omstandigheden en begon een tabaksfabriek – de eerste in Kampen. Hiermee legde de Duitse handelaar de bouwsteen voor de ontwikkeling, die in de negentiende eeuw van Kampen een sigarenstad maakte. Meer dan 110 fabrieken ontstonden naar zijn voorbeeld. De Voorstraat in Kampen werd de wieg van vele bekende merken. Deze fabrieken zorgden ervoor dat honderden mensen binnen Kampen werkzaam waren in de tabaksindustrie. Vandaag de dag is er nog maar een producerende tabaksfabriek: De Olifant.”

 

Tabaksfabrikant Henk van der Sluis droomde van sigarenproductie die kwantitatief klein was, maar kwalitatief groot. Door zijn grote ervaring binnen de branche had hij zo zijn eigen idee gekregen over wat die kwaliteit moest zijn. “In een aantal panden aan de Voorstraat in Kampen zag hij uiteindelijk de mogelijkheid om zijn droom te verwezenlijken. Op dit adres had eerst de weduwe H. Meulenkamp een tabakskerverij gebouwd. Naast het gebouw nam Henk van der Sluis ook de oude, doch goedwerkende machines over en begon de sigarenproductie onder de naam ‘De Olifant’.Tot op de dag van vandaag blijft de firma zich steeds verder ontwikkelen en wordt het assortiment jaarlijks uitgebreid. In 2003 werd een compleet nieuwe tak van producten welkom geheten in het gebouw: De Eenhoorn Koffie en Thee.”

De Olifant zet zich ervoor in om het charmante, cultuurhistorische erfgoed te behouden. Dit resulteert in een bezoekersaantal van tienduizend personen per jaar die de karakteristiek unieke fabriek komen bekijken. De gemeenten Zwolle en Kampen vereerden De Olifant met de Erfgoedprijs in 2010. Sigarenfabriek De Olifant werd op 21 mei 2012 tot ‘Ondernemer van het jaar’ uitgeroepen.  

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.