Routeplanner: Nicolas Dings (Tegelen
Routeplanner: Nicolas Dings (Tegelen Aangeleverd.

Stedelijk Museum: Routeplanner

Cultuur

We zien twee vogels die op een afgeplakte wegwijzer zitten. Waar zullen zij naar toe vliegen? Vliegen zij samen of betreft het twee passanten die elkaar hier toevallig ontmoeten? Zullen zij bewust een route kiezen of uitstippelen of wordt hun route bepaald door de richting waarin de wind waait.

Zomaar wat vragen die op kunnen komen als je dit kleine kunstwerk van Nicolas Dings ziet. Dings is opgeleid aan de Stadsacademie in Maastricht en aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Opgeleid tot schilder, maakte hij al vrij snel na zijn eindexamen de keuze om driedimensionaal te gaan werken. Veel van zijn werk beschilderd hij geheel of gedeeltelijk. In die zin is Dings ook nog steeds kunstschilder. Soms voorziet hij zijn werk van geschilderde taferelen die verwijzen naar beroemde meesterwerken. Dings maakt niet alleen ‘huiskamer’ beelden, maar vooral ook grote beelden die een plek vinden in de publieke ruimte. In circa dertig Nederlandse gemeenten is werk van hem te zien in de openbare ruimte. Zijn meest bekende beeld is dat van Spinoza (2008) dat aan de Zwanenburgwal vlakbij het Amsterdamse stadhuis staat.

Dichter bij huis, namelijk op het terrein van de Pieter Zandt scholengemeenschap in Kampen, is het beeld Fortitudo te zien, dat Dings in 1995 maakte.

De afgebeelde ‘Routeplanner’ maakt deel uit van de collectie van het Stedelijk Museum Kampen. Wilt u het museum steunen? Word dan vriend via www.stedelijkmuseumkampen.nl.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 12 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 17 uur geleden