Afbeelding

RTV Oost legt hand op MER: Winning van schaliegas in Overijssel?

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO – “Terwijl de provincie Overijssel met een ‘structuurvisie ondergrond’ meer invloed wil krijgen in wat zich onder onze voeten in de bodem afspeelt, wordt in Den Haag gewerkt aan een landelijke structuurvisie waarin onder meer het winnen van schaliegas wordt geregeld.” Met die onthulling komt RTV Oost.

De regionale televisie- en radiozender heeft volgens eigen zeggen ‘de beschikking gekregen over de concept-Milieu Effect Rapportage (MER) die bij deze structuurvisie hoort, hoewel die nog niet bedoeld is voor openbaarmaking’. RTV Oost: “Wat is een provinciale structuurvisie nog waard, als een landelijk plan alle uitgangspunten overruled?”

Op dinsdag 1 maart treedt RTV Oost op radio, tv en internet met nieuws naar buiten over deze concept-MER, waaruit blijkt dat de overheid zich na 2020 volop wil richten op de winning van schaliegas. “Het drinkwater wordt in dit concept vrijwel niet beschermd en drinkwatermaatschappijen maken zich daarover grote zorgen”, stelt de zender.

RTV Oost sprak, zo meldt ze in een eigen persverklaring, met Theo Olsthoorn, Hoogleraar Waterwinning van de TU Delft. “Hij verbaast zich hogelijk over de prioriteiten van de landelijke overheid”, laat RTV Oost weten. “Want als alle schaliegas uit de Nederlandse bodem gehaald zou worden, dan levert ons dit voor zes jaar voordelen op. Men lijkt echter te zijn vergeten dat we over driehonderd jaar nog steeds volledig afhankelijk zijn van drinkwater. En als dat door toedoen van schaliegaswinning voor de eeuwigheid ernstig is vervuild, waar zijn we dan nog?"

Ook drinkwaterbedrijf Vitens komt aan het woord en maakt zich grote zorgen over de gevolgen voor het drinkwater. Uitgebreide berichtgeving over de gevolgen van de concept ‘Milieu Effect Rapportage’ voor de Structuurvisie Ondergrond’ hoor je dinsdag 1 maart in het Radio Oost programma ‘Boeren, Burgers en Buitenlui, zie je op 1 en 2 maart in het nieuws- en actualiteitenprogramma ‘Overijssel Vandaag’ en op www.rtvoost.nl.