Afbeelding
Deze bijdrage is geschreven door Marjan Palland van den Brink van de ChristenUnie-fractie.

Raadspraat CU: "Ja dat is Kampen, ons mooie Kampen"

· leestijd 1 minuut Algemeen

"Burgerparticipatie is anno 2016 het toverwoord in de gemeentepolitiek. Minder overheid en meer burger aan het roer. Zelfredzaamheid bevorderen en creativiteit faciliteren. Zaken waar de ChristenUnie zich goed in kan vinden.
Sceptici gebruiken minder mooie woorden. “Het zijn gewoon verkapte bezuinigingen. Mooie beloftes van de overheid waar de in praktijk weinig van terechtkomt. Prachtige plannen van inwoners die verzanden in starre en ondoorgrondelijke regelgeving. “
In participatie zit het woord part. Ergens part aan hebben betekent dat je ergens deel aanneemt. Een aandeel hebben in. Net zoals je een aandeel kunt hebben in een bedrijf kun je als burger een aandeel hebben in een burgerinitiatief. Het biedt medezeggenschap en mogelijkheden om ambities te verwezenlijken. Je kunt in een project je creativiteit en kennis kwijt en je leefomgeving een stukje mooier of socialer maken.
Wij van de ChristenUnie realiseren ons dat zoiets niet vanzelf gaat. Een goed plan is één. Maar uitvoering en er voor zorgdragen dat er ook op langere termijn voldoende draagvlak is om een initiatief in stand te houden, is minstens zo belangrijk.

De ChristenUnie hoort regelmatig de verzuchting dat er in Kampen te veel groepjes zijn met tegengestelde belangen die elkaar voortdurend tegenwerken. Het is mijn ervaring echter dat de meeste inwoners één ding gemeenschappelijk hebben. Ze zijn trots op “ons mooie Kampen”.
Ik deel die trots. Ik geniet dagelijks van de vele facetten van onze mooie gemeente Ik vind het een voorrecht om hier een “aandeel” in te hebben en mijn steentje bij te dragen. En ik ontmoet heel veel Kampenaren met datzelfde gevoel en barsensvol ideeën hoe deze stad mooi en leefbaar te maken en te houden.
Echter, als het gaat om burgerparticipatie moeten burgers, beleidsmakers en politici nog heel veel oefenen en leren. Vaak gaat het veel trager dan verwacht., is er tegenstand uit onverwachte hoek en/of is er (nog) geen geld beschikbaar. Burgerparticipatie vraagt een lange adem en veel geduld . Participanten moeten elkaar leren vertrouwen en elkaar wat gunnen.
Ik droom van een stad waar vele inwoners hun aandeel nemen. Niet omdat het moet maar vooral omdat het geweldig leuk en inspirerend is . Gezamenlijk een doel nastreven en iets moois opbouwen in je eigen omgeving blijkt veel voldoening te geven. Het kan mensen verbinden tot een echte samen-leving. Zal het bij dromen blijven? Het is onze stelligste overtuiging: dat mensen zonder dromen niet thuishoren in de politiek."

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 8 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 13 uur geleden