Afbeelding

Verleden in Pixels: Stad Grafhorst

· leestijd 1 minuut Algemeen

Bij het Stadsarchief van Kampen wordt een afbeelding bewaard van het stadswapen van Grafhorst. Deze afbeelding stamt uit 1899 en stelt een blauw lazuren wapenschild voor met daarop afgebeeld een zalm in goud.

Grafhorst heeft de omvang van een dorp, maar het is een echte stad omdat Jan van Diest in 1333 Grafhorst stadsrecht verleende. Jan was bisschop van Utrecht van 1322 tot 1340. Zijn macht strekte van Utrecht (het Sticht) tot grote delen van Overijssel (het Oversticht). Zijn bewind werd gekenmerkt door groot geldgebrek en misschien dat hij om die reden Grafhorst stadsrecht verleende in de hoop dat op deze wijze deze plaats tot rijkdom en bloei zou komen. Voor hem zou dit welvaart opleveren. Een belangrijke bron van inkomsten in Grafhorst ten tijde van Jan van Diest zou namelijk de zalmvangst zijn geweest.

Napoleon Bonaparte

Er waren echter ook perioden in de lange geschiedenis van Grafhorst waar eigen invloed amper aanwezig was, maar dat er bevelen van elders opgevolgd moesten worden. Zo kreeg het Bestuur van Grafhorst in 1811 te maken met keizerlijke decreten die vele andere gemeenten in die tijd ook ontvingen. Nederland viel immers in die tijd onder het Franse bewind van Napoleon Bonaparte die sinds 1804 keizer was. Die zag Nederland niet meer dan een wingewest ten gunste van Frankrijk. Zo werd bepaald hoeveel Mangelwortel (voederbiet) Grafhorst diende te verbouwen en hoeveel budget er afgedragen diende te worden aan de Keizerlijke schatkist. Uiteraard deed Napoleon al die werkzaamheden niet zelf, maar maakte hij gebruik van een afgevaardigde, een Prefect. De correspondentie ging grotendeels wel in het Frans.

In 1813 verandert dit als de macht van Napoleon verdwijnt en de Prins van Oranje aantreedt. Eén van de eerste dingen die dan geregeld worden is dat men zich “onverwijld zult moeten bezig houden”: de oprichting van een Landstorm van weerbare mannen van 17 tot 50 jaar. Ook in Grafhorst belandde de brief op de deurmat van het stadhuis.

Wilt of heeft u meer informatie dan junt u reageren via ons e-mailadres info@Stadsarchiefkampen.nl. Volg ons ook op twitter via @SAkampen