Afbeelding

Pluk de Dag: De gunfactor

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Marcel Kalter)

Mocht ik mijn baan een keer verliezen, dan ga ik mijn aandacht volledig richten op de verkoop van grasmaaiers en bijlen. Dat me dat een vermogen gaat opleveren, is een feit. Want als er één land ter wereld is, waar mensen het fijn vinden om je ‘kop’ eraf te maaien of te hakken als je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt, is het Nederland wel. Maar waarom eigenlijk? Het lijkt wel of mensen elkaar het geluk en succes niet gunnen.

Ik heb al twee keer mensen aan tafel gehad, die een paar miljoen euro in een loterij hadden gewonnen. In beide gevallen raakten die mensen vrienden kwijt, waarmee ze al jaren waren bevriend. Die zogenaamde vrienden konden het niet aan met de kersverse miljonairs om te gaan. Jaloezie heet dat toch? Terwijl ik juist denk dat iemand, die barst van het geld, zijn goede vrienden op de een of andere manier laat meeprofiteren. Als ik miljonair zou zijn, zou mijn directe omgeving dat zeker merken. Het lijkt me heerlijk om een beetje van dat materiële geluk te kunnen delen met de mensen om mij heen en om een paar goede doelen in de gemeente Kampen te ondersteunen.

Waarom zijn de meeste Nederlanders zo afgunstig? Ik begrijp daar helemaal niets van. Ik bewonder het juist als iemand een gat in de markt ontdekt en daarmee succesvol en financieel onafhankelijk wordt. Vaak levert dat ook weer werkgelegenheid op, waardoor de monden van veel gezinnen worden gevoed. Het gekke is dat mensen over het algemeen alleen maar willen zien wat een ander heeft en niet hoe die zo ver is gekomen. Ze zien alleen maar die dikke auto en die mooie vrijstaande villa. Maar als je eens een kijkje zou kunnen nemen in hun ‘keuken’, zul je zien dat de weg naar succes niet van een leien dakje gaat. Het gaat met vallen en opstaan. Vaak is het én keihard werken én heel veel dingen laten.

Sport is ook zoiets. Het blijft natuurlijk een heerlijk discussie-item op veel verjaardagen. Bij winst van de ene partij hoor je vaak ‘mazzel dit’ of ‘lucky dat’. Volgens mij kun je geluk ook een beetje afdwingen. Tiger Woods, een paar jaren geleden nog de beste golfer van de wereld, deed eens een heel mooie uitspraak: ‘Hoe meer ik oefen, des te meer geluk ik heb.’ Laten we eerlijk zijn… bij een mooie omhaal, die in de kruising belandt, heeft een voetballer een beetje geluk nodig. Maar dat hoeft toch niet benoemd te worden? Geniet gewoon van de schoonheid van het doelpunt zelf.

Ik gun iedereen het allerbeste. En dat meen ik echt. Gewoon een lekker leven hier op aarde. Een heerlijke jeugd met veel vriendjes. Daarna een mooie pubertijd met allerlei experimenten. Het ideale gezinnetje met genoeg tijd en geld om samen leuke dingen te kunnen doen. Uitdagend werk, dat energie oplevert, in plaats van dat het energie kost. Een fijne oude dag, gevolgd door een hartstilstand op het moment dat het gevoelsmatig klaar is met het aardse bestaan. Maar dat is voor de meesten niet weggelegd. We krijgen in ons leven allemaal onze portie ellende wel. Maar als iemand na een succesvolle periode in de shit belandt, zul je mij niet zien gniffelen. Ik hoop dat die er dan bovenop krabbelt en dat het hem weer snel voor de wind mag gaan. Ik daag iedereen uit vooral zijn of haar nek te blijven uitsteken. Laat een talent, dat ergens diep in jou verborgen zit, maar opbloeien tot iets moois. En vergeet niet: hoe meer je oefent, des te meer ‘geluk’ je hebt!

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 11 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 13 uur geleden