Lezing Rode Draad: 'Leer religieuze teksten strelen'

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Prof. dr. Christiane Berkvens komt zondagmiddag 8 mei naar Kampen. Hij geeft dan een lezing voor Werkgroep de Rode Draad een lezing over het werk van de Franse rabbijn en filosoof Marc-Alain Ouaknin. Zij schreef over hem een boek met als titel: ‘Een Joodse gids voor deze tijd’.

De organisatie vertelt: "Er zijn volgens Ouaknin twee manieren om de Bijbel van lezen: wurgend of strelend. Je kunt een tekst proberen te begrijpen. Je grijpt de tekst stevig vast. Het passende gebaar bij be-grijpen is een vuist die de tekst in een dodelijke greep krijgt. Einde verhaal, want de tekst is dood. Je kunt de tekst ook strelen. Het passende gebaar daarbij is een open handpalm, die zacht streelt en zo de tekst tot leven wekt.’"

‘Wie de teksten van de Bijbel goed wil lezen’, zegt de Franse rabbijn, filosoof en kinderboekenschrijver Marc Alain Ouaknin, ‘moet leren strelen’. Marc-Alain Ouaknin wordt geboren in Parijs in 1957. Hij is volgens Christiane Berkvens, een bruggenbouwer tussen verschillende stromingen. Volgens Berkvens worden lezers van boeken – juist ook van de Bijbel - slechts geraakt als er een verband ontstaat tussen de eigen ervaring en de ervaring die in het boek wordt beschreven.

“Je kunt de tekst ook strelen. Dan ontstaat er tussen de tekst en mij een open veld, waar alles mogelijk is en blijft. Het lezen is dan het begin van een verhaal dat verder gaat. Het passende gebaar daarbij is een open handpalm, die zacht streelt en zo de tekst tot leven wekt. De keuze is dus tussen een dode en een levende tekst, tussen een opgesloten en een vrije lezer. De lezer moet niet gevangen blijven in goedgekeurde interpretaties."

Ouaknin is een leerling van Emmanuel Levinas die 'de streling' in 1947 als begrip introduceerde. "Religies en ideologieën zijn geneigd elke creativiteit te muilkorven. Dan wordt elke heilige tekst een dode letter. Maar op den duur blijkt dit niet houdbaar. Lezer én tekst eisen vrijheid. Waar streling wordt toegepast, ontstaat een vrijheid die elk dogmatisme en elke vaste overtuiging wegvaagt. ‘Waarheden’ verdwijnen en alles wordt mogelijk. Ouaknin past deze visie toe op teksten, en speciaal op heilige teksten. Niet langer be-grepen maar gestreeld, gaan die dan open in het hart van de lezer."

De bijeenkomsten van de Rode Draad worden op zondagmiddag gehouden om 15.00 uur in het gebouw van de Lutherse Kerk in Kampen aan de Burgwal nr. 85. Na afloop thee en/ of koffie. Toegangsprijs 7,50 euro.