Het pand aan de Burgwal. Samen met het linker pand was het vroeger een huis.
Het pand aan de Burgwal. Samen met het linker pand was het vroeger een huis. Google Maps.

Historische panden Burgwal 80 en 81 geven meer geheimen prijs

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - Door de verbouwingen aan de panden aan de Burgwal 80 en 81 komen steeds meer interessante details aan het licht. De panden blijken al in de 14e eeuw gebouwd.

De panden hebben een verrassende en complexe bouwgeschiedenis die nu grotendeels ontrafeld is. Na bouwhistorisch en dendrochronologisch onderzoek door bouwhistoricus Geert Jan van der Schee is gebleken dat Burgwal 80 en 81 gebouwd zijn in de 14e eeuw (1345 en 1354). "Wat betreft de identificatie van de aangetroffen schilderingen tasten we echter nog in het duister. We weten nu dat ze theoretisch 14e-eeuws zouden kunnen zijn. Heraldische experts onderzoeken de wapens momenteel."

Traptoren

Na een eerdere ontdekking door van der Schee in 2013 dat Burgwal 96 in de vroege 14e eeuw is gebouwd (1329), is nu dus gebleken dat ook Burgwal 80 en 81 gebouwd zijn in de 14e eeuw. Burgwal 80 had oorspronkelijk ook al twee verdiepingen met kap en een bijzondere traptoren, die vermoedelijk in de vroege 16e eeuw is verhoogd en gemoderniseerd, evenals andere delen van het pand.

14e-eeuw

Het is bijzonder mooi dat er nog zoveel oorspronkelijk 14e-eeuwse panden blijken te staan aan de Burgwal. Er is tot nu toe in Kampen nog weinig teruggevonden uit die eeuw boven de grond en deze ontdekkingen geven veel informatie over waar en hoe er toen werd gebouwd.

Om iedereen de gelegenheid te geven kennis te nemen van de geschiedenis van de beide panden is het de bedoeling dat van Van der Schee later dit jaar een lezing geeft over de panden. Deze wordt in de media aangekondigd.