Afbeelding
Tennekes

‘Nieuwe wielercomplex KWC visitekaartje voor Kampen’

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN – Wethouder Geert Meijering heeft vrijdagavond het nieuwe wielercomplex van de Kamper Wielerclub aan de Schansdijk geopend. Hij deed dat door het starthek te bedienen en zo de twee KWC’ers Michel Schotman en Niels Bensink vrij baan te geven vanaf de hoogste startheuvel. Daarna kon het EK BMX beginnen.

Bij de opening kroop Meijering in de rol van Hannibal van The A-Team. “I love it when a plan comes together", sprak de sportwethouder. Hij doelde daarmee op verschillende puzzelstukjes die in elkaar vielen. De revitalisering van Haatland, een nieuwe locatie voor KWC, een plek voor modelvliegclub Cumulus, het betalen van de gemeente voor de verplaatsing van KWC en de rol van de provincie die de duurzaamheid subsidieerde. Het totale plan bevatte veel componenten.

De realisatie van een nieuwe accommodatie voor KWC was een kwestie van lange adem. ‘Eindelijk na dertien jaar”, sprak wethouder Geert Meijering, die zijn bewondering voor alle vrijwilligers van KWC en Rudy van Dijk in het bijzonder niet onder stoelen of banken schoof. De wethouder noemde het nieuwe complex een visitekaartje voor de gemeente Kampen. “Een locatie waarop de gemeente trots kan zijn.” Vervolgens mocht Meijering samen met twee fietscrossers van KWC de opening verrichten door het starthek te bedienen. De eerste keer ging het fout, maar bij de tweede poging ging het starthek naar beneden en vlogen Schotman en Bensink de startheuvel af en ver springend waren ze al snel uit het zicht verdwenen.

Meijering sprak zijn waardering uit dat in het hele proces de vereniging KWC de drijvende kracht was. “Het mooie aan deze vereniging is dat het niet alleen roept dat het de gemeente nodig heeft, maar ook zelf de handen uit de mouwen steekt. We zijn als partners opgetrokken in het hele proces. En KWC richt zich niet alleen op toppers. Er zijn hier zoveel vrijwilligers die hier ook voor de breedtesport de handen uit de mouwen steken.”

De fietscrossbaan met twee grote startheuvels is het visitekaartje van KWC. Maar het complex heeft (straks) zoveel meer te bieden. Zo ligt er een uitdagende wielerbaan van 1300 meter. Daarnaast wordt nog een mountainbikeparcours en een freestylepark aangelegd. Door het hoogteverschil is het mountainbikeparcours ook geschikt voor veldrijden en fourcross (combinatie downhill en BMX). Een wieleraccommodatie in de breedste zin van het woord, die ook zeer geschikt is voor de breedtesport. Het gehele complex heeft een omvang van 7 hectare. Dat is twee en een half keer zo groot als de vroegere accommodatie van KWC aan de Haatlanderdijk.

Dit weekend staat echter het fietscrossen centraal met het EK BMX. In Kampen wordt de derde en de vierde ronde van het Europees kampioenschap verreden. Elke dag zijn er 1100 starts.