Afbeelding
Tennekes

Tom Diender leidt KHC naar bevrijdende zege

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN – KHC heeft klassebehoud nagenoeg binnen. Zaterdag werd WHC met 5-2 verslagen. Een glansrol was er voor Tom Diender. De spits, die na dit seizoen de overstap maakt naar DOS Kampen, had een belangrijk aandeel in de belangrijke zege met drie treffers.

Na een serie mindere resultaten stond er druk op KHC. Een goed resultaat tegen WHC was noodzakelijk om het degradatiespook buiten de deur te houden. Trainer Herman Oosterhaar was na afloop dan ook opgelucht. “De druk stond er best wel op. We hadden een tijd niet gewonnen, omdat het niet liep. De jongens haalden niet hun niveau. In de aanloop naar de wedstrijd tegen WHC heb ik veel energie gestopt in het teamgebeuren. Elkaar helpen en uit het teamgebeuren opereren.”

Een van de spelers die moeizaam draaide, was Tom Diender. “’Ik heb met Tom om de tafel gezeten. Het liep niet bij hem en hij wilde zo graag. Maar het kwam er niet uit. Vandaag zag je wat dat heeft opgeleverd. Dan zie je wat het met je doet als je vrij in het hoofd bent.”

Oosterhaar doelde op de glansrol van Diender. Met drie treffers was zijn rol doorslaggevend. In de 9e minuut opende hij de score. Ibrahim Tuncer draaide weg van een tegenstander en stuurde Diender weg. De spits maakte het vervolgens knap af. In de 22ste minuut maakte hij een zeer fraaie. Hij nam de bal vanaf zo’n 25 meter ineens uit de lucht en als een projectiel vloog de bal achter de iets te ver voor zijn doel staande keeper Jasper Kuiper tegen het net. Alles wat KHC in deze fase aanraakte, leek wel in goud te veranderen. In de 25ste minuut kreeg WHC de bal niet weg. Burak Alp was attent en knalde raak. Na ruim een half uur zette Diender Yoshua van Marle te kijk. Tuncer kon niet profiteren. Hij schoot over. Nadat een treffer van WHC wegens buitenspel werd afgekeurd, liet WHC-spits Ozhan Kardag een kans voor open doel liggen.

In de beginfase van de tweede helft kwam KHC twee keer goed weg. Daarna zorgde Alp in de 67ste minuut voor 4-0. De wedstrijd leek beslist, maar WHC kwam terug via treffers van Peter Drolenga en Jonathan van Marle. Beide treffers werden door KHC te gemakkelijk weggegeven. Nadat een inzet van Diender werd gepakt door de keeper en KHC-goalie Loet-Loetoer een belangrijke redding verrichtte, besliste Diender het duel in de 87ste minuut. Door een fout in de WHC-defensie kon Diender simpel opstomen. Met een lob verschalkte hij de keeper.”

En dus was er opluchting bij KHC. Ondanks het feit dat de gevarenzone de afgelopen weken steeds dichterbij kwam, had Oosterhaar een rotsvast vertrouwen in een goede afloop. “De gedachte overheerste dat we zoveel kwaliteit hebben. Als iedereen fit is, kunnen we bij de eerste vijf spelen. We staan te laag. Blessures en schorsingen hebben ons opgebroken.” En dus wil Oosterhaar volgend jaar een selectie van 22 man. Nu zijn dat twintig spelers. Inmiddels zijn de eerste versterkingen binnen. Jeffrey de Nooijer en Hafid Lahzal komen over van Dieze West. “Twee spitsen, maar dat is noodzakelijk. Met het vertrek van Tom Diender lever je exceptionele klasse in.” Daarnaast komen Yoshua van Marle, Justin Bruins en Ben Hofstra naar KHC. Arjan Bults stopt na dit seizoen. Hij geeft voorrang aan een maatschappelijke loopbaan. Oosterhaar noemt dat een verlies. “We zullen op het middenveld nog wat moeten vinden.”