Afbeelding
Nick de Vries

Herinnering aan band Kampen en Terschelling hersteld

· leestijd 1 minuut Cultuur

WEST-TERSCHELLING - Steenhouwerij van Ommen is vrijdag 6 mei begonnen met de restauratie van de herdenkingssteen die te vinden is aan de B randaris op Terschelling. De steen memoreert aan de band die Kampen van oudsher heeft met Terschelling.

Als eerste werd de tekst van de steen ingekleurd met een zilververf. Omdat de wapens van de gemeente Terschelling en Kampen verschillende kleuren hebben, worden de wapens door Mariska en Michiel van Ommen zaterdag verder afgewerkt. De kleuren moeten namelijk eerst 'harden' wil je met de volgende inkleuring beginnen.

Daarna wordt de steen met een speciale beschermlaag behandeld. Tijdens de werkzaamheden was er al volop belangstelling voor de Kamper en Terschellinger geschiedenis van de steen. Na zaterdag kan men weer de steen 'als nieuw' lezen en bekijken.

In 1994 heeft het gemeentebestuur van Kampen Rijkswaterstaat en de gemeente Terschelling een herdenkingsplaat in natuursteen aangeboden. De Brandaris-vuurtoren was in 1994 namelijk 400 jaar oud.

Na ruim twintig jaar begon de tekst en de aangebrachte gemeentewapens van Terschelling en Hanzestad Kampen minder goed zichtbaar te worden. Na overleg met Rijkswaterstaat en steenhouwerij van Ommen kreeg deze steen een forse opknapbeurt.

Het initiatief voor het opknappen van deze steen is genomen door Cor Adema, die contact heeft gelegd met Rijkswaterstaat en Steenhouwerij van Ommen.

Steun van Hanzestad

De huidige Brandaris-vuurtoren is in 1594 gebouwd. De eerste vuurtoren op Terschelling is destijds gebouwd met steun van de Hanzestad Kampen. Kampen levert in die tijd (1323) de stenen en balken voor de bouw van de vuurtoren en krijgt het recht van hertog Albrecht tonnen te leggen in het Vlie en het Marsdiep.

In ruil voor de levering van de stenen en balken hoeven de Kampenaren tot in de eeuwigheid geen havengelden te betalen in de haven van Terschelling. Kampen had belang bij dit vuurbaken en de betonning van de vaarweg naar Terschelling toe, omdat tientallen koggen via de Zuiderzee, Waddenzee en Noordzee richting Noord Oost Europa voeren.

In de Hanze-tijd, tussen 1200 en 1527 verzorgde de stad Kampen de markering van de vaarwegen richting Terschelling. In het begin waren de vaarwijzers eenvoudige steekbakens die langs het vaarwater en aan de randen van de zandbanken werden geplaatst.

Al snel had men behoefte aan veiliger vaarwegen en markeerde de vaargeulen met drijvende tonnen die in de zeebodem werden verankerd. Na 1527 werd de betonning door Amsterdam overgenomen en werd als vuurbaken de huidige Brandaris in 1594 gebouwd.

Met dank van de initiatiefnemers aan de loyale medewerking van Rijkswaterstaat.