Afbeelding

Verdachte chaletmoord 'was niet in Ermelo'

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZUTPHEN/KAMPEN (JPZ) – Verdachte Janet S. uit Kampen was niet in Ermelo ten tijde van het overlijden van de zakenman in de zogeheten Ermelose chaletmoordzaak. Dat zei haar raadsman woensdag tijdens een regiezitting in de rechtbank in Zutphen.

Volgens advocaat Yehudi Moszkowicz bevestigt een rapport over de data van de telefoon van zijn cliënt haar verhaal. De raadsman beschuldigt het Openbaar Ministerie ervan deze informatie te hebben achtergehouden. S. heeft altijd gesteld dat ze in Ermelo was, weg ging naar Bergen op Zoom om later terug te keren. De politie zei dat er niets was dat haar verhaal bevestigde. “Nu zijn de poppen aan het dansen”, zei hij beeldend. De telefoon van zijn cliënt straalde uit naar een mast in Bergen op Zoom. Hij meende dat door deze informatie achter te houden hij niet in staat wordt gesteld een goede verdediging te voeren. “Hoe is het mogelijk dat dit pas boven water komt nadat ik aan de boom heb staan rammelen.”

Zakenman Ton Kuijf werd op 14 maart 2014 dood aangetroffen in een half afgebrande chalet. De man bleek te zijn vermoord. Vier personen zijn verdacht in deze moordzaak. Naast S., die als enige nog vastzit, zijn dat de 31-jarige Joyce N. uit Kampen, de 32-jarige Youri B. uit Bergen op Zoom en 33-jarige John S. uit Hierden. Inmiddels is ook nader onderzoek gedaan naar het tijdstip van overlijden van de zakenman. Volgens twee deskundigen is dat niet of onmogelijk meer vast te stellen. Zo is het tijdstip na te gaan door te reconstrueren vanaf wanneer het lichaam afkoelde. Maar dat kan hier niet omdat na de dood het lichaam aan de hitte van de brand werd blootgesteld. Volgens een van de officieren van justitie leidt de nieuwe informatie niet tot een nieuw inzicht over de rol van Janet S. in de zaak. De medeverdachte die haar als schuldige aanwees, zei ook dat ze eerder in Bergen op Zoom was.

Raadsman Den Otter, die de tweede Kamper verdachte bijstaat, vroeg samen met Moszkowicz opnieuw om het houden van een schouw. Daaruit moet volgens Den Otter blijken of zijn cliënt heeft kunnen zien dat er iemand in de chalet aanwezig was. Joyce N. wordt onder meer verdacht van het in brand steken van de chalet. Moszkowicz deed daarnaast het verzoek zijn cliënt in vrijheid te stellen. Janet S. zit al 26 maanden in voorarrest.

De rechtbank in Zutphen komt op 8 juni met een tussenvonnis. Mogelijk volgt na de zomer de inhoudelijke behandeling van de zaak.