Afbeelding

Jongeren Rode Kruis helpen 'man met teveel drank op'

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Tijdens een grote EHBO oefening lieten zeventien leerlingen van de Mgr. Zwijsenschool Kampen zich van hun beste kant zien. In vijftien lessen hebben zij EHBO geleerd, zowel theoretisch als praktisch. Dit vond plaats bij Tuincentrum Palland.

Tussen de vele planten en bloemen waren nu diverse slachtoffers te vinden. Met brand-, hoofd- en snijwonden, een gebroken pols, een gescheurde nagel, geschaafde knieën, verslikkingsverschijnselen, wespensteken en bewusteloosheid.

Marinus Brouwer van het Rode Kruis was beoordelaar en heette de leerlingen, in groepjes van twee, welkom bij een slachtoffer met teveel drank op. "Ga er maar eens staan... als leerling. Dronken man hangend aan de tafel, niet-aanspreekbaar, draaiende ogen en wartaal. Onderkoeling loert om de hoek en ja, de persoon in kwestie mag in een stabiele zijhouding gelegd worden. Even verderop jeugd als slachtoffer. Het huilen gaat je soms door merg en been. De leerlingen hebben geleerd situaties te herkennen, erna te handelen en omstanders op afstand te houden."

Rode Kruis

Het Rode Kruis vindt het belangrijk dat ook de jeugd zichzelf leert redden. "Een ongeluk zit in een klein hoekje, of dit nu thuis, op straat, op school of bij de sportvereniging is. Elkaar op de been helpen en zonodig anderen inschakelen voor hulp. Wij leren de jeugd ook reanimeren en het bedienen van een AED. De jongeren die vorige week hun verdiende certficaat hebben gehaald, gaan dit doen op 28 juni."

De certificaten zijn uitgereikt door Burgemeester Bort Koelewijn. In september gaat het Rode Kruis Kampen-IJsselmuiden van start met een nieuwe cursus voor de jeugd in de leeftijd van 10 tot 14 jaar. Opgeven kan via rodekruiskampen@gmail.com

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding