Afbeelding
Gerard Meijeringh

Pieperpont over de Goot geeft dwalen door de IJsseldelta extra dimensie

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Gerard Meijeringh)

KAMPERZEEDIJK – Op de IJsseldeltadag is zaterdag de fietspont over de Goot officieel geopend. Hiermee is de laatste ontbrekende schakel in de fietsverbinding tussen Genemuiden en Ramspol toegevoegd. Ook werd de naam van de nieuwe pont onthuld.

‘Pieperpont’ is de naam van de nieuwe voorziening voor fietsers. Een creatie van mevrouw Kloosterman-Knol. Als beloning mocht ze de naam van de pont onthullen. Daarvoor hadden de wethouders Speksnijder (Zwartewaterland) en Veldhoen (Kampen) de officiële opening verricht door de bellepaal te bedienen. In vroegere tijden moesten mensen die gebruik wilden maken van de pont de bel luiden om de pontbediende te waarschuwen. De bellepaal is opgeknapt en in ere hersteld. De bel is niet origineel. Niemand weet waar de oude bel is gebleven.

Met de realisatie van de fietspont over de Goot is een oude waterbinding in ere hersteld. Tot begin jaren zestig was vlak in de buurt (zo’n vijftig meter verder dan de nieuwe Pieperpont, red.) een voetveer. Hiermee konden de postbode, de jeugd en anderen de Goot oversteken. Daarnaast was er vroeger ook nog een tweede pont op de plek waar nu de Mandjeswaardbrug ligt. Wethouder Speksnijder sprak dan ook van een historische dag en noemde de realisatie van de pont de verdienste van Dorpsontwikkelingsplan (DOP) Kamperzeedijk. “En dit past helemaal binnen de toeristische ambities van de gemeenten Zwartewaterland en Kampen”, vulde de wethouder aan.

Dat de Pieperpont zaterdag werd geopend wat toch ietwat merkwaardig. Alles is nog niet klaar, omdat de aannemer de werkzaamheden niet op tijd kon afkrijgen. Bepaalde onderdelen konden niet op tijd worden geleverd. Speciaal voor de opening en de IJsseldeltadag was de hulp van een buitenboordmotor nodig. De komende tijd is de pont weer buiten gebruik en wordt het werk hervat. Zo wordt een stalen loopbrug gerealiseerd. De elektrische pont komt straks tussen drijvers in te liggen en moet zelf worden bediend door de gebruikers. De pont is bestemd voor vier personen.

Henk van der Velde van DOP Kamperzeedijk is trots dat na vier jaar ‘het pontje over de Goot gaat, al had hij de officiële opening liever later gezien, maar van ‘hogerhand’ werd anders beslist. Hij hoopt dat de pont over circa drie weken echt in gebruik kan worden genomen. En dan krijgt het ‘Dwalen door de IJsseldelta’, een van de doelstelling van het Nationaal Landschap IJsseldelta weer een extra dimensie en kunnen mensen fietsend genieten van het mooie landschap van De Pieper, de Mandjeswaard, Kampereiland en de andere buitenpolders.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding