Vertrek uit Skagen zaterdagochtend 28 mei.
Vertrek uit Skagen zaterdagochtend 28 mei.

Kamper Kogge zeilt ‘om de Noord'

· leestijd 1 minuut Algemeen

DENEMARKEN - Met het ronden van de noordelijkste punt van Denemarken is de Ommelandvaart 2016 een feit. Net als haar middeleeuwse voorgangers ging de Kamper Kogge zaterdag 28 mei rond 13.00 uur zeilend ‘om de Noord’. Een historische mijlpaal: het is voor het eerst in meer dan vijfhonderd jaar dat een koggeschip deze route bezeilt.

Zaterdagochtend vertrok de Zwarte Dame vanuit Skagen, om na ruim een etmaal zeilen zondagmiddag de haven van Thyboron binnen te varen. Vandaar zet de bemanning verder koers in zuidelijke richting. Verwachtte terugkeer in Kampen is zaterdag 4 juni. Ondertussen is ook in de Deense media volop aandacht voor het middeleeuwse vlaggenschip van Kampen.

De Ommelandvaart, tussen de Lage Landen en de Oostzeelanden, om Denemarken heen, gold als een van de belangrijkste handelsroutes in de Hanzetijd. Op 6 mei begon de Kamper Kogge, de enige varende kogge van Nederland, aan haar historische reis in een poging eeuwenoude maritieme geschiedenis te laten herleven. Op de heenreis mislukte de poging. Door slechte weersomstandigheden bleef de route via het Kielerkanaal als enige optie over. Dankzij de inzet en vasthoudendheid van de heenploeg lukte het om toch nog op tijd in Lübeck te zijn, waar de Kamper Kogge prominent te gast was tijdens een groot Hanzefestival. In Lübeck was ook de bemanningswissel, waarna de terugploeg het helmhout overnam.

De Kamper Kogge volgen? Kijk op ommelandvaart.nl (even pagina verversen voor de laatste updates) en facebook.com/kamperkogge. De Kamper Kogge is een zo authentiek mogelijk evenbeeld van een handelsschip uit de veertiende eeuw. Vrijwilligers van de Stichting Kamper Kogge zetten zich op allerlei manieren in om het schip in de vaart te houden en zo een bijdrage te leveren aan de cultuurhistorie van de Hanzestad Kampen en het varend erfgoed van Nederland.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 19 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 28 mrt, 08:00