Afbeelding

Brexit van het Verenigd Koninkrijk

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Datum: 27 juni 2016

Betreft: Brexit van het Verenigd Koninkrijk

Geachte lezer,

Deze brief schrijf ik als reactie op de uitslag van het referendum in Verenigd Koninkrijk. Donderdag 24 juni jl. zijn de Britten naar de stembus gegaan om te beslissen over hun lidmaatschap bij de Europese Unie. Vrijdag 25 juni jl. is zoals u weet de uitslag bekend gemaakt, wat bleek was dat de meerderheid tegen de E.U. heeft gestemd. Het Britse volk heeft beslist over hun toekomst en de toekomst van anderen. De Britten hebben hier een historisch grote fout mee gemaakt. Waarom dit een grote fout is zou ik u graag in deze brief willen uitleggen.

Sinds de uitslag van het referendum is zoals gemerkt de beurs enorm gekelderd. De aandelen beurzen en de Britse pond heeft het meeste verlies geleden. Iedereen laat de aandelenhandel zitten. Barclays en the Royal Bank of Scotland (RBS) gingen maandagochtend 27 juni jl. zelfs zo hard onderuit, dat de handel van aandelen bij hun tijdelijk werd stilgelegd. ’S Middags ging de handel weer verder, maar ze sloten de dag af met een verlies van wel dik 18 procent.

Terwijl het met de aandelen zo slecht gaat, zo goed doet goud het. Iedereen gaat massaal over op het goud wat nu dus ook meer waard wordt. De Engelse pond is in dertig jaar nooit zo weinig waard geweest. Sinds de brexit verloren de aandelenbeurzen wereldwijd zo’n 2 biljoen dollar (S&P). Hiermee zouden we de Nederlandse staatschuld met gemak kunnen afbetalen.

U zult waarschijnlijk denken: wat heeft dit voor mij te betekenen?

Dit kan ik voor u niet allemaal precies voorspellen, maar er zijn toch een paar goed mogelijke gevolgen voor de Nederlander. Het Centraal Planbureau maakte een voorspelling en concludeerde dat het Nederland tienduizenden banen en miljarden euro’s kan kosten.

Nu het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt hoor je vooral onze eurosceptische Geert Wilders weer roepen dat Nederland de Europese Unie moet verlaten. Hier moeten wij vooral geen gehoor aan geven, dit zou voor Nederland een absoluut dieptepunt zijn. Samen als Europese Unie hebben we veel bereikt. Dit mooie samenwerkingsverband moet intact blijven.

De Britten hebben de grootste fout van hun leven gemaakt om tegen de Europese Unie te stemmen.

Voordat ik deze brief ga afsluiten zou ik u graag het volgende willen laten zien op de twee bijgevoegde kaartjes van Engeland, in Engeland zijn de belangrijkste stemmen over de brexit uitgebracht. Als u goed naar deze twee kaartjes kijkt ziet u links een kaartje over hoe Engeland, Wales en Schotland gestemd hebben. Op het rechter kaartje ziet u op de rode/gele/oranje plekken de gebieden waar de mensen het hoogst zijn opgeleid. Als u deze twee kaartjes met elkaar vergelijkt, ziet u dat de hoger opgeleiden voor het blijven in de Europese Unie hebben gestemd, terwijl de lager opgeleidde mensen om het zo maar te zeggen tegen de Europese Unie hebben gestemd. Dit bleek ook bij het referendum in Nederland over het handelsverdrag met Oekraïne, waar de hoger opgeleidde gebieden voor het verdrag hebben gestemd en de lager opgeleidden tegen het handelsverdrag. De hoger opgeleiden hebben dus naar alle waarschijnlijkheid een beter beeld over de wereld dan de lager opgeleiden.

Al met al was het een slechte beslissing van het Verenigd Koninkrijk om uit de Europese Unie te stappen.

Er zit misschien toch nog één voordeel aan, dat is dat we over een paar jaar voor tien euro in Engeland een luxe diner kunnen krijgen.

Hopelijk heb u aan het nadenken gezet over dit onderwerp en kunt u zich in mijn mening vinden.

Met vriendelijke groeten,

Wilco Klooster (Ichthus College Kampen)