Afbeelding

De Ambelt is definitief overgedragen

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN – H et speciaal onderwijs in Kampen wordt overgedragen aan de Stichting voor Protestants Christelijk Speciaal Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs voor Kampen en omstreken (St. PC SO & VSO Kampen e.o.). Dit gaat in per 1 augustus 2016. Voorzitter van het College van Bestuur van de Ambelt Maarten Faas, en de bestuurder van St. PC SO & VSO Kampen e.o., Henk van der Wal, hebben woensdag hun handtekening onder de overdracht gezet in aanwezigheid van wethouder Eibert Spaan.

Het onderwijsaanbod en de voorzieningen van de Ambelt in Kampen gaan over naar St. PC SO & VSO Kampen e.o. Dit betekent dat de Ambelt samen met de Trimaran en de Schakel onder één vlag verder gaat met de naam Prisma; gespecialiseerd onderwijs Kampen. Van alle drie de scholen zijn volgens de organisatie de beste werkwijzes in onderwijs en ondersteuning geselecteerd en samengevoegd. “Er is een mooie mix ontstaan,” zegt Henk van der Wal. “Dit betekent wel dat groepen anders worden ingericht en er meer gepersonaliseerd onderwijs wordt ingezet. De leerlingen krijgen nog steeds les van (veelal) dezelfde leraren in hetzelfde gebouw en Ina Rook blijft gewoon de directeur.”

De Ambelt verdwijnt uit Kampen, maar de expertise en voorzieningen voor de leerlingen blijven. Door de invoering van passend onderwijs heeft de Ambelt een strategische koers uitgezet waarbij een verregaande samenwerking met partners uit regulier en speciaal onderwijs wordt gezocht. “De Ambelt staat voor 'thuisnabij' onderwijs. Wij zoeken daarin de samenwerking op met andere schoolbesturen. De Ambelt in Kampen is voorloper en wordt daarom veel eerder dan andere locaties van de Ambelt overgedragen,” aldus Maarten Faas voorzitter van het college van bestuur van de Ambelt. “Een ding is zeker: het onderwijs- en ondersteuningsaanbod van de Ambelt blijft bestaan en wordt alleen maar beter en meer uitgebreid.”

“Vanuit passend onderwijs kun je veel beter aansluiten op de behoefte en talentontwikkeling van het kind,” aldus Henk van der Wal. De Wet passend onderwijs biedt allerlei mogelijkheden. Zo is er meer expertise gecentreerd op één plek. De schotten tussen de verschillende schooltypes worden verwijderd en we kunnen nog meer kijken naar het individuele kind en hoe we het talent kunnen laten groeien." Wethouder Spaan noemde de overdracht uniek: “We zijn blij dat deze expertise voor Kampen behouden blijft.”

"De leerling is altijd het uitgangspunt geweest", benadrukken zowel Maarten Faas als Henk van der Wal. "Een kind moet onderwijs en zorg krijgen die het nodig heeft, om te zorgen dat hij verder komt en zo zelfstandig mogelijk in het leven komt te staan en zijn talenten zoveel mogelijk benut worden." De ouders van de Ambelt-leerlingen zien de toekomst met vertrouwen tegemoet nu duidelijk is dat speciaal onderwijs voor hun kinderen behouden blijft in Kampen. "Ouders maken zich meer zorgen over verlenging van het speciaal-onderwijsarrangement van hun kind. Dat wordt steeds opnieuw bekeken. Speciaal onderwijs is tijdelijk, het wordt ingezet zolang het nodig is," zegt Henk van der Wal.

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 10 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 12 uur geleden