Afbeelding

Ultraloper Bastiaan Winkelaar blijft zijn eigen grenzen maar verleggen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN – Een afstand van maar liefst honderd kilometer hardlopend volbrengen. ‘Dan moet je haast wel gek zijn’, krijgt Bastiaan Winkelaar dikwijls te horen. De Kampenaar liep vorig jaar de 100 van Winschoten en nu wacht een nieuwe uitdaging. De Tripple Marathon. “Ik ga steeds verder. Mijn lichaam went eraan. Ik vind het onwijs kicken om mezelf uit te dagen”, aldus Winkelaar.

Winkelaar is al enkele jaren actief als ultraloper. De 100 van Winschoten in 2015 was een hoogtepunt. Hij liep de 100 kilometer in 10 uur en 19 minuten. De Tripple Marathon moet een nieuw klapper worden. Zaterdag 2 juli staat hij om 5.00 uur aan de start in Eelde. Daar wacht hem de tocht naar het Duitse Wardenburg. Een afstand van 126,6 kilometer, verdeeld in drie marathons. “Over de eerste marathon mag je vijf uur doen, de tweede zes en de derde zeven.” Als je eerder arriveert, kun je rusten, maar dat hoeft volgens Winkelaar geen voordeel te zijn. “Als je lang stil gaat zitten, kun je kramp krijgen.”

Winkelaar vindt het fascinerend dat een menselijk lichaam dit soort krachtsinspanningen aan kan. “Ik sta ook versteld hoe mijn lichaam het houdt.” En dan doelt Winkelaar niet alleen op de ultralopen, maar ook op de trainingen. “Ik ben nu drie maanden bezig met een schema van marathon+. In een week heb ik 150 kilometer gelopen. Een keer een training van 80 kilometer. Ik heb een marathon gelopen en vervolgens thuis uitgerust en even een tukkie gedaan van een half uur. Daarna de volgende marathon. Het was even opstarten, maar op den duur ging het goed. Ik heb er zo’n acht uur over gedaan. Je bent helemaal alleen. Alle zintuigen staan op scherp. Geluiden, geuren en gedachtes komen anders binnen. Het wordt een mentaal dingetje.Soms vragen mensen zich wel eens af waar ik de tijd vandaan haal om te trainen. Het is een kwestie van plannen en prioriteiten stellen. Gelukkig staat het thuisfront achter me. Mijn lieve vrouw Mandy weet dat ik chagrijnig word als ik dit niet doe”, lacht Winkelaar.

Waar ligt de grens? Dat vraagt hij zich ook af. “Ik wil mijn grenzen verleggen. Kijken wat ik aan kan. Telkens iets verder.” In augustus loopt hij de Salland Trail van 100 kilometer. De 120 van Texel is een optie. Maar de ultieme droom is de Spartalon. Een ultraloop van Athene naar Sparta over maar liefst 246 kilometer. “Dat volg ik al jaren. Het heeft iets magisch.”