Stone in Egypt
Stone in Egypt Aangeleverd.

Kamper label legt eerder onverkrijgbare Amerikaanse stoner op de draaitafel

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Een band, een platenzaak en een platenlabel. Je zou de Kamper ondernemer Tjeerd de Jong een muzikale evangelist kunnen noemen. Hoort hij iets goeds, dan wil hij het verspreiden. Is het in Nederland nog niet op plaat te krijgen? Dan brengt hij het gewoon zelf uit met z’n eigen platenlabel. Althans zo ging het toen de Amerikaanse stonerband Boudain hem onverwacht van z’n stoel blies.

Waar de gemiddelde muziekliefhebber aan vrienden hooguit een linkje met muziek doorstuurt, gaat Tjeerd een paar stappen verder. Dat begon al in de jaren tachtig, toen hij in z’n vriendengroep cassettebandjes rondstrooide van zijn favoriete band Trouble. "Ik toen veel mensen aangestoken met mijn liefde voor deze band, denk ik", lacht Tjeerd die zelf in de band Stone in Egypt speelt. "Op 12 november treden wij overigens op met de Amerikaanse band The Skull, waarbij de originele zanger van Trouble de zanger is. Daar kijk ik erg naar uit".

Wie Tjeerds z’n platenzaak in Kampen, Off the Record, binnenstapt, weet meteen dat hij het domein van de liefhebber heeft betreden. De romantiek van vinyl. Het avontuur van goed gevulde platenbakken. Alsof het digitale streamingtijdperk nooit zijn intrede gedaan heeft. De wanden gevuld met klassieke platenhoezen. Daartussen de incidentele wat meer obscure plaat, vaak een persoonlijke favoriet waarvan Tjeerd hoopt dat hij hem bij klanten op de platenspeler kan krijgen. Dat geldt met name voor de platen van zijn eigen label waarop hij moeilijk te krijgen favorieten wil uitbrengen, zoals de Amerikaanse band Boudain.

Boudain

De Jong: "Ik was zo’n gratis cd’tje aan het luisteren die je bij een muziekblad krijgt. Toen deze band voorbijkwam was ik weggeblazen. Het was maar één nummer, maar ik dacht: de rest moet wel te gek zijn. Een bezoek aan de site bevestigde dat vermoeden. Die plaat moest ik hebben, maar hij bleek in Nederland niet te krijgen. Ik had al een eigen label om albums van mijn eigen band uit te brengen en dacht: dan kan ik daarop ook Boudain wel uitbrengen."

De Jong stuurde een berichtje via Facebook en de band reageerde enthousiast op het voorstel. Hij kreeg de mastertapes opgestuurd en inmiddels zijn de persingen een feit. "Echt supervet. Ze hebben speciaal voor mijn uitgave nog een extra nummer opgenomen. Ik vond het leuk om een 'hidden track' op de plaat te zetten. Die is heel bijzonder geworden. Het wijkt volledig af van het overige werk."

De Jong hoopt de band over te kunnen halen om over een jaartje of twee te komen spelen op het goed bezochte Off the Recordfestival dat hij jaarlijks in ’t Ukien organiseert. "Wellicht kan ik ze hiernaartoe halen en dan ook wat optredens op andere plekken in Europa voor ze regelen."

Zelf speelt Tjeerd met zijn band Stone in Egypt op de eerstvolgende editie van het festival die plaatsvindt op zaterdag 5 november. De band speelt dan nummers van het nieuwste album Feed the Void dat Tjeerd onlangs op zijn label uitgebracht. Bovendien speelt hij samen met de Kamper band The Monolith Deathcult die onlangs ook een plekje in de platenstal van Off the Record heeft verworven. "We gaan een heruitgave maken van het derde album van deze band. Dat wordt een hele speciale versie met een boekwerk erbij, met persoonlijke opmerkingen van de bandleden bij de nummers. Erg ambitieus. Het mag dan wel geen Stoner zijn, maar het is wel een erg goede band. Ik denk dat het label dat bovenal is. Een reflectie van mijn smaak. Van wat ik goede muziek vind en aan mensen wil laten horen."

Het nieuwste album Feed the Void van Stone in Egypt is verkrijgbaar op gelimiteerd blauw vinyl, op zwart vinyl en op cd. Het Off the Record Label heeft een wereldwijde distributie via Clearspot Distributie.