Afbeelding
Gerard Meijeringh

Irene Homan: ‘Hart en ziel gegeven aan het hockey’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN – Na drie jaar stopt Irene Homan op 22 september als voorzitter van Hockeyclub Kampen (HCK). Als de leden er mee instemmen wordt Alco Prins de nieuwe voorzitter van HCK. Het doel van Homan was om de vereniging te moderniseren en aan te passen aan deze tijd en dat is volgens Homan gelukt. “Ik ben er trots op wat ik heb neergezet en heb mogen neerzetten met hulp van anderen.”

Natuurlijk moment

Homan kiest voor een ‘natuurlijk moment’ om te stoppen als voorzitter. “Mijn dochter gaat studeren”, vertelt ze. En daardoor verdwijnt een belangrijke verbindingspaal met de vereniging. Homan is vele jaren actief geweest. Eerst in de sponsorcommissie. “Ik heb mijn hart en ziel gegeven aan het hockey. Ik wilde wat doen.” Het was de bedoeling dat ze zich zou bezighouden met de administratie, maar dat liep anders. In de sponsorcommissie gaf ze de aanzet tot een brainstormsessie. Ze bracht leven in de brouwerij en haar ideeën werden omhelsd. ‘Als je als club wat wilt, moet je de accommodatie verbeteren’, was haar motto. En zo geschiedde. Dit proces kon ze verder voorstuwen doordat ze vervolgens de voorzittershamer in handen kreeg. Nadat Jan ten Hove stopte als voorzitter, werd Homan gepolst voor deze functie. “Toen heb ik ja gezegd. Als ik wat wilde betekenen, moest ik het doen.”

Klusteam

De afgelopen jaren gebeurde er veel bij HCK. Zo werd de kantine stevig onder handen genomen. Er kwam een fraai dakterras en bovendien maakte Homan zich sterk voor een extra kunstgrasveld, dat nu samen met Wit-Blauw wordt gebruikt. En de club heeft nu de beschikking over een eigen klusteam. “Ik ging eerst alleen klussen en liet dat goed zien. Vervolgens haakten er steeds meer mensen aan. Nu hoeft ik zelf niet meer te klussen”, lacht Homan. Ook de interne organisatie werd verbeterd.

Levendigheid

Als voorzitter wilde ze graag de betrokkenheid van de leden vergroten en dat is volgens haar gelukt. Ze noemt als voorbeeld een speciale activiteit voor de jeugd. “62 kinderen gingen hebben hier onlangs gekampeerd. Alles werd geregeld door het eerste damesteam. Dan voel ik me zo trots. Ze zaten allemaal verspreid over het dakterras. Dat zag er zo leuk uit. Dat is wat ik wilde bereiken. Levendigheid brengen in de vereniging.” HCK vernieuwen en moderniseren. Uit laten groeien tot een club van deze tijd. “Er is veel bereikt. Nu moeten we dit bestendigen”, zegt Homan. HCK gaat verder onder de nieuwe slogan ‘Thuis bij HCK. “Een club als Zwolle is super groot. ‘Voel je je daar wel thuis’? Dat kun je je afvragen. Van verenigingen die hier spelen, krijgen we dikwijls te horen: ‘Wat is het hier gezellig. Bij HCK is niemand een nummer. Iedereen kent iedereen bij naam.” Volgens Homan investeert de hockeyvereniging ook naar de juiste professionele match tussen trainers en club. “Dit vindt HCK belangrijk.Het nieuwe motto ‘Thuis bij HCK’ geeft ook hier richting aan. Leden en vrijwilligers moeten zich prettig voelen bij de club en een laagdrempeligheid ervaren die wij belangrijk vinden. Als dat niet kloppend is tussen trainer/coach en club, durft HCK daar stelling in te nemen ten gunste van haar leden.”

Afstand

Homan heeft haar doelen bereikt. De accommodatie ziet er prachtig uit en binnen de vereniging is er bereidheid om wat voor de club te doen. Dat is de laatste maanden wel weer gebleken. In de nieuwe technische commissie zitten maar liefst negen personen. Dat waren er vijf. Daar waren geen wervingsacties voor nodig. “En het is nu ook een hele jonge technische commissie. Ze kunnen het nog jaren doen”, vult Homan aan. De uitstroom van 16-/17-jarigen baart zorgen, maar dit verschijnsel zie je bij veel verenigingen. “Het is erg lastig om daar wat aan te doen. Het is een moeilijke leeftijd. Ik hoop dat het organiseren van leuke activiteiten een stimulans gaat geven.” HCK heeft veel jongensteams en dat past in de doelstelling dat de club meer jongens aan zich wil binden. Het wegvallen van het eerste herenteam noemt Homan een domper. “We moeten zorgen dat we de jongens vasthouden als ze ouder worden, zodat we in de toekomst weer een herenteam kunnen inschrijven.” Zelf gaat Homan straks afstand nemen. “Ik heb jarenlang intensief de kar getrokken. Het gaat nu goed met HCK. Nu is het tijd voor wat anders. Er komen vanzelf nieuwe dingen.”