Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Beent Keulen van de VVD-fractie.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Beent Keulen van de VVD-fractie.

Het gaat goed met de gemeente Kampen

· leestijd 2 minuten Algemeen

"Het gaat goed met de gemeente Kampen. Dat kan voorzichtig gesteld worden. Verantwoord en terughoudend beleid voeren, goed doordachte keuzes maken om na mindere goede jaren weer perspectief te kunnen bieden.

Als men de artikelen van de oppositie leest, wat gaat het dan slecht met de gemeente Kampen en het te voeren beleid! Zwembaddossier, armoedebeleid, grondbankdossier. Veel verder reiken de commentaren overigens niet.

Men heeft het niet over de door de raad breed gedragen en aangenomen Perspectiefnota 2017-2020. Het perspectief is dat er weer investeringen de komende jaren mogelijk zijn. En dat er weer voldoende reserves zijn gevormd. Dat door de raad een woonvisie is aangenomen waarin opgenomen 20% sociale woningbouw en particuliere investeerders kansen krijgen huurwoningen te bouwen. En de vele besluiten die de raad nog heeft genomen voor het zomerreces. Het leidt te ver om alle kritiek van de oppositie in dit artikel te pareren.

Grondbankdossier

De raad heeft uitvoerig gedebatteerd en van gedachten gewisseld met het college over de inhoud en besluitvorming van het grondbankdossier. Een ‘erfenis’ van ingezet beleid in 2006. Dat uiteindelijk 1.2 miljoen euro extra wordt uitgetrokken voor de afwikkeling van dit dossier, heeft te maken met de verwerving van het volledige eigendom van de gronden Zwartendijk (79 ha). Door deze aankoop beschikt de gemeente over de gronden welke goed rendabel te beheren zijn. Een prima investering.

Armoedebeleid

De coalitie wordt verweten verkeerde zuinigheid betreffende het armoedebeleid te beoefenen. Het voorstel van de oppositie is voor 450 huishoudens 45.000 euro beschikbaar te stellen. Dit is jaarlijks 100 euro per huishouden. Los je daarmee het armoede vraagstuk op? Zou de raad niet veel beter het armoedebeleid kunnen oplossen door extra middelen beschikbaar te stellen voor de doelgroep kinderen uit armoedegezinnen? Dit is een groep die extra aandacht verdient. Middelen beschikbaar stellen voor bijvoorbeeld financiering bijlessen, zomerschool en extra trainingen.

Geen lastenverzwaring voor de komende jaren

Voorop staat dat de gemeenteraad de basis moet leggen om de dienstverlening aan onze inwoners en bedrijven zo goed mogelijk te organiseren met de beschikbare middelen. De gemeentelijke belastingen moeten daarbij zo laag mogelijk blijven. Dat geeft inwoners en bedrijven kansen om hun eigen keuzes te maken en te bepalen waarvoor men het geld wil uitgeven. Voor degenen die daarbij hulp nodig hebben, daarvoor moet de gemeente klaar staan.

De gemeente Kampen staat voor grote uitdagingen. Er volgen bezuinigingen op de Rijksmiddelen. Er heeft een herverdeling van het gemeentefonds plaatsgevonden en aan nieuwe taken (Sociaal Domein) is vorm gegeven. De komende jaren zullen we daar verder inhoud aangeven. Dat straalt de in juli aangenomen perspectiefnota 2017-2020 uit waarin ook ruimte is voor nieuwe investeringen.

Vakantieperiode

Volop probeert men nu te genieten van de vakantieperiode. Even afstand nemen van de dagelijkse beslommeringen. De inzet als vrijwilliger of als mantelzorger. Bestuurstaken. Het organiseren van het verenigings- en kerkenwerk. Misschien ook wel een periode waarin we onze eigen omgeving extra weten te waarderen. De vrijheid, het prachtige natuurschoon, de goed onderhouden wegen en de bereikbaarheid van de voorzieningen. Het is goed deze zaken met elkaar te delen, daarvoor de tijd te nemen. Nog een fijne en mooie zomer gewenst.