De teams van Nederland en België.
De teams van Nederland en België.

G team Vitree doet internationale ervaring op in Zweden

· leestijd 3 minuten Sport

KAMPEN - Het G team van Vitree uit Kampen heeft vorige week meegedaan aan de Kim Kallstrom Trophy in het Zweedse Göteborg. De organisatie: "Dit is een geweldige internationale ervaring geworden voor de deelnemende spelers."

Op zaterdag 16 juli is het team vertrokken vanuit het Duitse Kiel naar deze Zweedse havenstad. De Kim Kallstrom Trophy is onderdeel van de Gothia Cup die jaarlijks wordt georganiseerd. In totaal deden er 30 teams mee Vanaf maandag vonden eerst divisioneringswedstrijden om te kijken welke teams van een gelijkwaardig niveau waren.

De organisatie vertelt: "De jongens van G team Vitree speelden toen eerst tegen het Special Olympics team van de Oekraïne. Er werd een verdienstelijk gelijkspel behaald door een 2-0 achterstand om te buigen door goals van Prissley Leutscher en Geoffrey Weelink waardoor 2-2 dus de eindstand werd. Het tweede duel was tegen het tweede team van SO Denemarken. In dit duel waren we duidelijk sterker hoewel dit in de stand niet zo duidelijk tot uiting kwam. Romano Schutte was na een overtreding in het strafschopgebied trefzeker vanaf de stip en scoorde de enige goal, waardoor deze wedstrijd met 1-0 werd gewonnen."

’s Avonds was de officiële opening van het evenement in het met 50.000 toeschouwers gevulde Ullevi Stadion. "Namens de Kim Kallstrom Trophy deelnemers waren wij een van de vier teams die het voorrecht hadden om mee te lopen in de parade. Geoffrey en Michael waren zelfs beide drager van de officiële vlag en mochten de parade openen. Een ervaring om nooit meer te vergeten."

Vanaf dinsdag gingen de poule wedstrijden daadwerkelijk van start. Het G team van Vitree was ingedeeld met de SO teams van Oekraïne, België, Frankrijk en Letland. "Vanaf nu ging het er echt om. We begonnen tegen de Oekraïne, waar we de dag ervoor nog verdienstelijk tegen gelijk hadden gespeeld. Er waren enkele kansen om de voorsprong te nemen, maar die werden helaas niet benut en zoals dan zo vaak in het voetbal viel de goal wel bij de allereerste kans van het team van Oekraïne. In de tweede helft hetzelfde wedstrijdbeeld."

Het team van Vitree ging op jacht naar de gelijkmaker, maar bij de tweede kans van de Oekraïne was het opnieuw raak en werd het 0-2. Na de nederlaag van gisteren moest het op woensdag toch echt gaan gebeuren. België was de eerste tegenstander en toen liep het wel vanaf de eerste minuut. Na snelle goals van Geoffrey en Dennis werd het 2-0. Een tik die de Belgen niet te boven kwamen en liepen we uit naar een ruime 5-0 overwinning door nog 2 goals van Sebastiaan en een goal van Delano.

Dat gaf veel vertrouwen voor de wedstrijd tegen Frankrijk. In dit duel werd vol overgave gestreden door de beide teams. Michael was nog het meest dichtbij een treffer met een schot tegen de lat. Maar na een enerverende wedstrijd bleef het toch 0-0.

De laatste wedstrijd van deze dag moest nu bepalend gaan worden. Het team van de Oekraïne had zich inmiddels geplaatst voor de finale. Door de onderlinge resultaten kon een overwinning op Letland ook nog een finaleplaats opleveren. Dus dat werd de inzet van het duel. "Onze jongens van Vitree gingen dan ook vol overgave in de aanval en Geoffrey en Dennis hadden beiden een goede kans om de score te openen en een mentale tik uit te delen. Maar opnieuw zat het niet mee. De spits van Letland scoorde meteen bij de allereerste mogelijkheid en zette de stand op 0-1. De Letse verdedigers haalden alles uit de kast om onze aanvallers van het scoren af te houden en tot ontzetting was ook de tweede Letse kans raak: 0-2. Helaas geen finaleplaats. Wat overbleef was een wedstrijd tegen Frankrijk om de derde en vierde plaats die dan op donderdag plaats zou gaan vinden."

Op donderdagochtend moest het team al vroeg aantreden op de vaste locatie van sportpark Kviberg. "Het Franse team had met het fanatieke meisje Aishia een kanjer in de achterhoede staan, waar onze jongens met respect tegen opkeken. Maar om te winnen moest er natuurlijk gescoord worden. Geoffrey en Roberto gaven meteen vol gas en creëerden ook de eerste kansen, maar het geluk ontbrak in de afwerking. Ook in de tweede helft zochten de jongens de aanval, maar een doelpunt leek niet te gaan vallen en voorzichtig werden de lijstjes voor strafschoppen al besproken. Tot vlak voor tijd de scheidsrechter toch een penalty zag in een vrij onschuldige glijpartij van doelman Prissley. De Franse spits wist wel raad met dit buitenkansje en schoot onberispelijk de 1-0 binnen. In het daaropvolgende slotoffensief schoot Dennis nog snoeihard op de lat maar de tijd was te kort om het nog recht te zetten. Zodoende eindigden de jongens van Vitree op een eervolle vierde plaats."