Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Richard Boddeus van de SP-fractie.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Richard Boddeus van de SP-fractie. Aangeleverd.

Nodig een vluchteling uit voor een bak koffie

· leestijd 1 minuut Algemeen

"Enkele weken geleden ontmoette ik iemand die nog niet zo lang in de buurt van Kampen woont. Ik nodigde haar uit voor een kop koffie en ze vertelde dat het nog wel even wennen was. De jonge vrouw vertelde over haar achtergrond en hoe ze hier terecht kwam. Haar achtergrond verschilde nogal met die van mij. Ze is namelijk een vluchteling uit Syrië en nog geen jaar in Nederland, ikzelf ben geboren in Kampen.

Ruim twintig jaar ligt aan de rand van Kampen, op gemeentegrond van Dronten, een asielzoekerscentrum. De capaciteit van 1200 vluchtelingen is recent tijdelijk uitgebreid met 300 inwoners. Veel van deze mensen zijn gericht op Kampen omdat dat ze vlak bij onze stad wonen. Logisch is het dan ook dat u en ik ze tegen komen in winkels, op straat of in de

Een kop koffie

Toen ik enkele maanden geleden een medewerker sprak van het asielzoekerscentrum en de vraag werd gesteld wat de Kamper politiek zou kunnen doen voor de vluchtelingen, vertelde de man me dat er behoefte was aan persoonlijk contact tussen de plaatselijke bevolking en de asielaanvrager. Nodig ze uit voor een kop koffie, bereid samen een maaltijd en betrek ze in het dagelijks leven.

Dat een asielzoekerscentrum nodig is blijft voor de SP vanzelfsprekend. Graag had je het anders gezien maar met zoveel geweld en haat op deze wereld is het begrijpelijk dat mensen die het aangaat een veilig heenkomen zoeken. Het wrede geweld van IS en de instabiele situatie in het Midden –Oosten zorgt ervoor dat een grote stroom mensen op de vlucht zijn geslagen. Ook een aanzienlijke groep homoseksuelen zijn in hun land niet veilig en zoeken een beter onderkomen. Opvang in ons veilige land ziet de SP als plicht, we kunnen en moeten daar een rol in spelen en gelukkig gebeurt dat ook. In Nederland volgen er geen lijfstraffen of wordt je opgesloten als je iets anders denkt, doet of afwijkt van het gemiddelde.

De SP hanteert drie kernwaarde: menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Dat betekent dat we ons niet verheven moeten voelen boven de ander en solidair moeten zijn met onze medemens die hulp nodig heeft.

Uit ervaring kan ik nu spreken dat het in huis halen van een vluchteling waardevol is. Waardevol voor diegene die bij jou thuis komt en zo in aanraking met de Nederlandse taal komt en kan leren van onze gebruiken. Laat de angst niet regeren, wees niet bevreesd."

Afbeelding
'Napalmmeisje' Kim Phuc geeft lezing in de Bovenkerk: "Het meisje rent niet meer, ze vliegt" Algemeen 6 uur geleden
Edwin Burgman presenteert de programmering van het Full Color Festival 2024
Full Color Festival 2024 biedt weer een veelzijdig programma voor jong en oud Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Voorzitter Go-Ahead Kampen over terugtrekking Jubbega: 'Kwalijk moment' Algemeen 16 uur geleden