Afbeelding

Cantatedienst in Burgwalkerk

Cultuur

KAMPEN - In de Burgwalkerk vindt op 11 september een cantatedienst plaats. Het gaat om cantate BWV 82 met de titel Ich Habe Genug. De kerk is om 17.00 uur geopend. De entree is gratis.

De organisatie vertelt: "De cantate is een solocantate voor bas voor het feest van de Maria Reiniging of Maria Lichtmis, 2 februari, gecomponeerd door Johann Sebastian Bach voor 2 februari 1727 in Leipzig. Deze cantate van Bach gaat, net als de andere die hij voor Maria Lichtmis heeft geschreven, niet over de rituele reiniging van Maria, waar het in Lucas 2 vanaf vers 22 over gaat, maar over het loflied van Simeon: 'Nu laat u, Heer, uw dienaar in vrede heengaan…' en Bach interpreteerde deze lofzang als 'Laat mij nu maar sterven.' Eduard van Hengel noemt deze interpretatie de 'Lutherse doodsmystiek': het einde van het leven is een bevrijding uit het aardse tranendal, een slaap, een overgang naar een beter leven hierna."

 

Aan deze cantate werken mee: Lars Terray Bas, Bob Vaalburg als dirigent van het Bachorkest en Sander van den Houten als organist. De voorganger van de dienst is dominee Richard Vissinga. Iedereen die houdt van de muziek van Bach is van harte welkom.