Afbeelding

Expositie Kékblauw in het Grafisch Atelier

Cultuur

KAMPEN - Kékblauw is de treffende titel van de expositie die Stichting Grafisch Atelier houdt naar aanleiding van het bezoek dat een groep Kamper kunstenaars in mei van dit jaar aan Kampens partnerstad Pápa in Hongarije bracht.

Kék is blauw in het Hongaars en verwijst naar de beroemde blauwe kleur die je in Pápa op kleden in allerlei patronen tegenkomt. Vandaag wordt die oude techniek van het “blauwdrukken” alleen nog beoefend in het Kékfestő Muzeum (Blauwververij Museum) in Pápa. In het museum zijn prachtige staaltjes van deze techniek te bewonderen.

De kunstenaars uit Kampen hebben met deze techniek kennisgemaakt en in praktijk gebracht. Ze hebben lessen bijgewoond van György Katona, kunstenaar en docent, die zijn leerlingen veel technieken leert door middel van het naschilderen van (bijvoorbeeld) portretten van Rembrandt en Van Gogh, stillevens en landschappen. Ook laat hij zijn leerlingen composities van bekende schilderijen uittekenen om zo beter inzicht te krijgen hoe je een beeld opbouwt. 


De Kamper kunstenaars hebben tijdens hun bezoek foto’s en tekeningen gemaakt, waarmee ze thuis aan het werk zijn gegaan. Het resultaat van hun werk is te bewonderen op de expositie die op 8 oktober om 15.00 uur wordt geopend in het Grafisch Atelier aan de Hofstraat 78. De expositie is tot en met 29 oktober te bezichtigen van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 - 17.00 uur.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.